Ontslag 20 werknemers of meer

03-2-2012

Met ingang van 1 maart a.s. wordt de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO) gewijzigd. Bij beëindiging van 20 of meer arbeidsovereenkomsten binnen drie maanden moet dit altijd vooraf worden gemeld, ook wanneer de arbeidsovereenkomst met deze werknemers met wederzijds goedvinden wordt beëindigd.

Indien in een periode van 3 maanden in totaal 20 arbeidsovereenkomsten worden beëindigd vanwege een collectieve reden (bijvoorbeeld een organisatiewijziging of reorganisatie), dan moet dit voornemen worden gemeld aan de betrokken vakbonden. Een afschrift van deze melding moet naar het UWV. Tot 1 maart 2012 geldt dat alleen indien 20 of meer arbeidsovereenkomst door middel van het UWV WERKbedrijf of de kantonrechter worden beëindigd. Vanaf 1 maart 2012 geldt de meldingsverplichting ook indien één of meerdere arbeidsovereenkomst(en) van alle arbeidsovereenkomsten die tot die groep van 20 behoren door middel van een beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden wordt beëindigd. Bovendien moeten de betrokken vakbonden daadwerkelijk worden geraadpleegd voordat aan de verplichtingen van de WMCO is voldaan. Een enkel informatiebriefje is onvoldoende. De bonden moeten daadwerkelijk worden uitgenodigd.

Het gevolg van de wetswijziging is dat het UWV WERKbedrijf een verzoek om een ontslagvegrunning pas in behandeling neemt als de WMCO melding is gedaan en dat uit een schriftelijke verklaring van de werkgever blijkt dat de vakbonden en de ondernemingsraad zijn geraadpleegd. Ook de kantonrechter zal zich bij de behandeling van een verzoekschrift wegens bedrijfseconomische redenen van de WMCO melding vergewissen.

Voor vaststellingsovereenkomsten geldt dat deze alsnog door de werknemer kunnen worden vernietigd, als achteraf blijkt dat de bepalingen van de WMCO niet zijn nagekomen. Werknemers moeten dat wel binnen zes maanden na het afsluiten van de overeenkomst doen. Het gevolg hiervan is dat de arbeidsovereenkomst herleeft en de betreffende werknemers weer in dienst zijn.

Het grootste probleem ligt in het feit dat gedurende een periode van 3 maanden een reorganisatie in meerdere fases kan plaatsvinden, zodat aanvankelijk gedacht wordt dat geen WMCO melding nodig is. Achteraf kan blijken dat wel gemeld had moeten worden. Dat heeft echter tot gevolg dat de eerdere beëindigingen alsnog vernietigd kunnen worden.

Kortom, wat te doen bij ontslag van 20 werknemers of meer?

Melden bij het UWV;
Raadplegen van de vakbonden.

Bron: Nieuwsbrief Arbeid & Medezeggtenschap Dijkstra Voermans Advocatuur & Notariaat

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers