Ouderschapsverlof deels betaald vanaf augustus 2022

22-4-2021

Om te stimuleren dat ouders daadwerkelijk ouderschapsverlof opnemen krijgen ouders per 2 augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof doorbetaald. De Tweede Kamer heeft gisteren met het wetsvoorstel ingestemd.

Ouderschapsverlof kan nu worden opgenomen in de eerste acht levensjaren van een kind. Dat gaat om 26 weken en in principe onbetaald, tenzij werkgevers en werknemers daar samen andere afspraken over maken. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen het zich kan veroorloven verlof op te nemen, slechts een derde van de ouders maakt gebruik van de regeling.

Daarom heeft het kabinet besloten om de eerste negen weken van de 26 weken ouderschapsverlof te gaan betalen. Deze negen weken moeten dan wel in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. De regeling gaat op 2 augustus 2022 in. Het UWV keert straks vijftig procent van het dagloon, tot 50 procent van het maximum dagloon uit.

De invoering van betaald ouderschapsverlof volgt op de invoering van extra geboorteverlof voor partners. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners geen twee, maar vijf werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij nog eens vijf weken betaald verlof in de eerste zes maanden van een baby. Daarmee krijgen partners van moeders in het eerste levensjaar van het kind in totaal vijftien weken betaald verlof. Moeders hebben ook recht op deze negen weken betaald ouderschapsverlof, naast het bestaande zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het kabinet geeft met deze besluiten ook invulling aan de Europese richtlijn over de werk-privébalans.

Minister Wouter Koolmees: "Een kind krijgen is een mooie en bijzondere gebeurtenis, maar er verandert ook veel. Samen met je partner moet je op zoek naar een nieuwe balans tussen werk en gezin. Door het ouderschapsverlof deels te betalen wordt het makkelijker om zowel een baan te hebben als meer tijd thuis te besteden. En dat is belangrijk, want in het eerste jaar maken stellen afspraken over de werk- en zorgverdeling. Door het ouderschapsverlof in het eerste jaar te betalen verkleinen we voor veel gezinnen de belemmering om ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen."
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers