Per 1 december vervangt de Noodwet de noodverordeningen

27-11-2020

Vanaf maart 2020 namen de veiligheidsregio’s de maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus op in zogenaamde noodverordeningen. Noodverordeningen zijn voor (crisis)situaties van beperkte tijd. Daarom heeft het kabinet de noodverordeningen vervangen door de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 en regelingen. De wet maakt het mogelijk om noodzakelijke maatregelen te nemen ter bestrijding van het coronavirus en die maatregelen te kunnen op- of afschalen. De wet is gericht op een balans tussen enerzijds de noodzaak van snelheid en flexibiliteit van handelen en anderzijds de noodzaak van democratische legitimatie en waarborgen voor de bescherming van grondrechten. Met de wordt ook aangesloten bij de bestuurlijke verhoudingen die buiten crisissituaties van toepassing zijn. Dat wil zeggen dat bevoegdheden niet meer bij de veiligheidsregio’s, maar op gemeentelijk niveau komen te liggen, met controlemogelijkheden van de gemeenteraad.
 
De wet en de daarop gebaseerde maatregelen vervallen in beginsel drie maanden nadat de wet in werking is getreden (1 december). Aangezien niet duidelijk is hoe het verloop van de verspreiding van de epidemie van het covid-19 virus er uit zal zien en nog onduidelijk is wanneer middelen ter bescherming tegen het covid-19 virus – zoals een vaccin – beschikbaar komen, voorziet de wet in de mogelijkheid van eerdere maar ook latere beëindiging. Elke drie maanden moet een nieuwe verlengingsbeslissing aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.
 
Op 4 december, van 13.00-14.00 uur organiseert VNO-NCW een webinar over de Noodwet Covid-19. In dit webinar worden de voor ondernemers belangrijkste regels en begrippen uitgelegd, bijvoorbeeld over de mondkapjesplicht en specifiek voor de horeca, evenementen en winkels. Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid om je vragen te stellen. Aanmelden kan via een e-mail aan het secretariaat van VNO-NCW.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers