Politie richt acties op festivals

17-4-2012

De Nederlandse politie is van plan de komende weken te staken tijdens grote popfestivals en evenementen. Ze hebben het vizier onder meer gericht op Pinkpop, Dance Valley en de wielerklassieker Amstel Gold Race.

De vakbonden willen daarmee hun ongenoegen uiten over het uitblijven van een reactie van het kabinet op hun vraag om een beter salaris. Ook de bevrijdingsfestivals die op 5 mei overal in Nederland worden gehouden staan, naast nog een aantal andere evenementen en strandfeesten, op de shortlist van de vakbonden.

De organisatoren van grote evenementen als Pinkpop, Dance Valley en de Bevrijdingsfestivals maken zich vooralsnog geen zorgen over de dreigende staking. De organisatoren vinden de handhaving van de openbare orde en veiligheid in eerste instantie een taak van de gemeenten waarin ze hun evenementen organiseren. Ze hebben immers geen rechtstreeks contact met de politie, dat verloopt veelal via de gemeente.

Volgens organisator Jan Smeets komt Pinkpop alleszins niet in gevaar. "Wij geven een miljoen per jaar uit aan veiligheid", stelt Smeets. "De meeste security komt van een apart bedrijf en hebben we zelf in de hand. De politie helpt vooral mee rondom het festivalterrein." Smeets is ook niet van plan om naar de rechter te stappen als de politie de aangekondigde acties doorzet. "Dan doen we het dit jaar gewoon zonder de politie."

Ook UDC, de organisator van Dance Valley, is niet onder de indruk. "We snappen niet waarom Dance Valley wordt genoemd in de politieacties. Het festival is nog ver weg (4 augustus). Tegen die tijd is het vast al voorbij."

De politieagenten willen niet alleen meer loon, maar ook meer waardering voor zwaar werk, betere arbeidstijden en goede afspraken over een regeling voor oudere collega's.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers