Premiedifferentiatie WW

03-11-2020

SZW publiceert herzien kennisdocument met verduidelijking uitzondering BBL-leerlingen
 
Werkgevers betalen sinds 1 januari 2020, met de introductie van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), een lage WW-premie over het loon van werknemers met een vaste arbeidsovereenkomst. Voor alle overige dienstverbanden moet de werkgever een hoge WW-premie betalen. Het vaste verschil tussen de twee WW-premies is 5 procentpunt. Met deze maatregel wil de regering stimuleren dat werkgevers meer vaste arbeidsovereenkomsten met hun werknemers aangaan.
 
In sommige situaties is het mogelijk dat de werkgever met terugwerkende kracht alsnog de hoge premie betalen. Bijvoorbeeld als achteraf blijkt dat er voor een BBL’er geen door alle partijen ondertekende praktijkovereenkomst is. Of een werknemer met een vast contract in een kalenderjaar de overeengekomen arbeidsduur met meer dan 30% (overwerk) heeft overschreden. Deze laatste maatregel is, in verband met de coronacrisis, in 2020 (bij uitzondering dus!) niet van kracht: dit zou tot onwenselijke gevolgen leiden voor bedrijven waar vanwege de corona-crisis veel extra overwerk nodig is (zie het nieuwsbericht ‘Bij veel overwerk geen hoge WW-premie in 2020’ van 15 september 2020).
 
In de praktijk leven er veel vragen over wanneer welke premie verschuldigd is. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom een kennisdocument gemaakt, die geregeld een update ondergaat. Het ‘kennisdocument Premiedifferentiatie WW’ gaat nader in op de nieuwe wet- en regelgeving met betrekking tot premiedifferentiatie WW, en verduidelijkt een aantal situaties met urenwijzigingen.
 
De nieuwste versie van het kennisdocument (versie oktober 2020) is nu te downloaden. Ten opzichte van de vorige versie van het kennisdocument is één wijziging aangebracht: bij vraag 2.8 onder b) is verduidelijkt hoe de uitzondering voor de BBL-leerling moet worden toegepast. De lage WW-premie is pas van toepassing indien de praktijkovereenkomst is ondertekend door alle betrokken partijen.
 
Bron: AWVN
 
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers