Premier Rutte: “Evenementen cancelen vanwege coronavirus heeft geen zin”

03-3-2020

Afgelopen maandag laat premier Mark Rutte weten aan Hart van Nederland dat hij begrijpt dat er zorgen zijn over het virus, maar dat hij nu nog niets ziet in extra maatregelen. De premier stelt dat de huidige aanpak, waarbij mensen zich melden als ze klachten ontwikkelen, beter werkt dan het land platleggen.

“Het kabinet vaart volledig op het kompas van de deskundigen”, vertelt Rutte. “Die zeggen dat het in dit stadium geen zin heeft om grote evenementen af te gelasten. Maar je kunt natuurlijk niet uitsluiten dat het groter wordt. Dan kijken we weer naar andere maatregelen.” Dit in tegenstelling tot de Franse autoriteiten, die besloten hebben om alle evenementen met meer dan 5000 bezoekers af te blazen.

Daarnaast laat Rutte weten dat de Europese samenwerking in de bestrijding van het coronavirus beter zou kunnen. Maar doordat de gezondheidszorg een nationale verantwoordelijkheid is en dit in elk EU-land anders is, maakt dat het niet eenvoudig. Rutte: “Op een aantal punten zou je beter willen samenwerken, maar dat is niet zo makkelijk.”

Ook laat Rutte weten dat hij veel respect heeft voor de manier waarop de GGD, huisartsen, en gezondheidsorganisatie RIVM omgaan met deze situatie. Op dit moment zijn achttien mensen in Nederland besmet met het nieuwe coronavirus. Daarnaast zijn er twee ziekenhuizen die geen patiënten meer opnemen na besmettingen daar.



Bron: Hart van Nederland
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers