Teruggaaf buitenlandse btw? Onderneem voor 1 oktober actie

08-7-2019

Indien je in 2018 facturen hebt ontvangen met buitenlandse btw van een ander EU-land, dan kan je die btw terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Dit geldt niet wanneer je in dat land bent gevestigd of btw verschuldigd bent. Een teruggaafverzoek moet uiterlijk 30 september aanstaande worden ingediend.
 
Voorwaarden voor teruggaaf
Voor het kunnen doen van een btw-teruggaafverzoek voor buitenlandse btw gelden de volgende voorwaarden:
  1. Je bent niet gevestigd in de EU-lidstaat waar je btw wilt terugvragen, maar wel in een ander EU-lidstaat.
  2. Je hebt geen prestaties verricht in die EU-lidstaat waarover je de btw bent verschuldigd.
  3. Je verricht in ieder geval deels prestaties waarvoor je recht op aftrek van voorbelasting hebt. Let op dat bij deze voorwaarde ook de btw-wetgeving van de lidstaat van teruggaaf van belang is.
Indien je niet voldoet aan de onder 1 en 2 genoemde voorwaarden dan kan je via de reguliere btw-aangifte de btw terugvragen. Indien je niet voldoet aan voorwaarde 3 dan kan je geen teruggaafverzoek indienen.
 
NB: lidstaten hanteren aftrekbeperkingen voor bepaalde kosten. Het is dus mogelijk dat je de btw op bepaalde kosten niet (volledig) terugkrijgt.
 
Procedure
Een teruggaafverzoek voor buitenlandse btw dien je in via het portaal van de Nederlandse Belastingdienst. Je hebt hiervoor inloggegevens nodig. Indien je die niet hebt dan kan je deze aanvragen. Indien je reeds beschikt over inloggegevens, maar deze bent vergeten dan hoef je deze niet nogmaals aan te vragen, maar kan je contact opnemen met de Belastingtelefoon (0800-0543). Houd er rekening mee dat het verwerken van de aanvraag van de inloggegevens enkele weken in beslag kan nemen, met name in de vakantieperiode. De Nederlandse Belastingdienst stuurt verzoeken door naar de belastingautoriteiten van een andere lidstaat. Voor het terugvragen van btw over het jaar 2018 moeten teruggaafverzoeken uiterlijk 30 september aanstaande bij de Nederlandse Belastingdienst binnen zijn. Je krijgt een bevestiging van ontvangst van de Nederlandse Belastingdienst wanneer zij jouw verzoek ontvangen. Ook de lidstaat van teruggaaf zal je berichten wanneer zij jouw verzoek hebben ontvangen. De beslissing op het teruggaafverzoek ontvang je ook van de lidstaat van teruggaaf.
 
Situatie Verenigd Koninkrijk
Indien het gaat om Britse btw adviseren wij je zo snel mogelijk actie te ondernemen. Alleen wanneer Nederland jouw verzoek vóór de Brexitdatum heeft doorgestuurd naar het Verenigd Koninkrijk, dan zal dit verzoek nog in behandeling worden genomen. Het indienen van het verzoek uiterlijk 30 september garandeert dus nog geen teruggaaf van Britse btw (bijvoorbeeld door het niet tijdig doorsturen vanuit Nederland). Indien jouw verzoek te laat bij de Britse fiscus binnen is, zal rechtstreeks een verzoek gericht moeten worden aan de Britse fiscus om de btw terug te ontvangen. Hierbij bestaat het risico dat de termijn dan verstreken is.
 
Ten slotte
Indien je vragen hebt over het indienen van een teruggaafverzoek, kan je contact opnemen met één van de adviseurs bij BDO, partner van CLC-VECTA.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers