Tussentijdse wijzigingen Cao Tentoonstellingsbedrijven

18-10-2018

Sociale partners hebben onlangs afspraken gemaakt over enkele tussentijdse wijzigingen in de Cao Tentoonstellingsbedrijven en de Cao Sociaal Fonds Tentoonstellingsbedrijven. We lichten je de wijzigingen graag toe:

Minder werken vanaf 55 jaar
Artikel 7 lid 5 Cao
Oudere werknemers hebben het recht om een 5-daagse werkweek terug te brengen naar een 4-daagse werkweek (20% minder). De arbeidsvoorwaarden worden naar rato aangepast, met uitzondering van de opbouw van pensioen; deze worden voortgezet als ware er sprake van een 100% dienstverband. Met de verhoging van de pensioenrichtleeftijd (voor Bedrijfstakpensioenfonds Meubel nu 67 jaar) is ook de leeftijd waarop een dergelijke regeling in kan gaan, verhoogd. Deze regeling mag wettelijk gezien namelijk niet eerder ingaan dan 10 jaar vóór de pensioenrichtleeftijd. Dat betekent nu niet eerder dan bij 57 jaar, en bij een eventuele toekomstige verhoging van de pensioenrichtleeftijd naar 68, niet eerder dan bij 58 jaar.

Collectieve ongevallenverzekering
Artikel 18 lid 6 ad b
De uitkeringsdekking op de collectieve ongevallenverzekering wordt met ingang van 1 januari 2019 verhoogd. Dit is nodig om een meer marktconforme en betere dekking voor werknemers te kunnen bieden in geval van overlijden of blijvende invaliditeit na een ongeval. Voor werkgevers die zelf een ongevallenverzekering hebben afgesloten en geen gebruik maken van de collectieve verzekering via het Sociaal Fonds, betekent dit dat zij hun polis dienen aan te passen aan de nieuwe minimale uitkeringsbedragen:

  • Uitkering bij overlijden wordt verhoogd van € 27.000,- naar € 32.500,-
  • Uitkering bij blijvende invaliditeit wordt verhoogd van € 54.000 naar € 65.000,-

Werkgeversbijdrage Sociaal Fonds Tentoonstellingsbedrijven
Artikel 26 lid 1
De werkgever bedraagt jaarlijks een % van het in zijn onderneming uitbetaalde loon SV aan de Stichting Sociaal Fonds Tentoonstellingsbedrijven. Deze bijdrage wordt aangewend om goede arbeidsverhoudingen te bevorderen en (deels) financieren en subsidiëren van activiteiten die bijdragen aan het in sociaaleconomisch optimaal functioneren van de sector (zie voor meer info de Statuten en het Financieringsreglement). Om nog beter invulling te kunnen geven aan deze activiteiten, wordt de werkgeversbijdrage met ingang van 2019 verhoogd van 0,47% naar 0,49%. Hierin is inbegrepen het werknemersaandeel van 0,09% voor de collectieve WGA-gat verzekering en het werkgeversaandeel in de collectieve ongevallenverzekering.

Cao teksten aangepast
Bovengenoemde wijzigingen zijn uiteraard allemaal verwerkt in de tekst van de Cao Tentoonstellingsbedrijven 2018-2019, de Cao Sociaal Fonds Tentoonstellingsbedrijven en het bijbehorend Financieringsreglement. Eea is inmiddels ingediend bij het Minsterie Sociale Zaken en Werkgelegendheid ter publicatie en Algemeen Verbindend Verklaring. Zodra de nieuwe polis voor de collectieve ongevallenverzekering beschikbaar is, is deze uiteraard ook te downloaden via de website.

Bij vragen over bovenstaande neem je contact op met het Cao Secretariaat: Dineke Philipse, dineke@clcvecta.nl of 0346 - 352 444.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers