Kijk op: www.wijhelpengraag.nu voor meer informatie en het stellen van je hulpvraag

wijhelpengraag.nu is een initiatief van branchevereniging CLC-VECTA namens organisatoren en toeleveranciers in de evenementenbranche.

Uitstel Brexit verandert niets aan noodzaak tot registratie via Portbase

18-4-2019

Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) zijn akkoord gegaan met een uitstel van de Brexit tot uiterlijk 31 oktober 2019. Voorwaarde is wel dat het VK deelneemt aan de eerstvolgende Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei 2019. Het VK mag vóór 31 oktober 2019 de EU verlaten indien de eerder gesloten uittredingsovereenkomst geaccepteerd wordt door het Britse Lagerhuis.
 
Indien het VK niet meedoet met de Europese Verkiezingen is een no-deal Brexit nog steeds mogelijk op 1 juni 2019. Ook is een no-deal Brexit mogelijk op 31 oktober 2019. Om die reden blijft Havenbedrijf Rotterdam voorbereidingen treffen om het goederenvervoer via de Rotterdamse haven zo soepel mogelijk te laten verlopen, ook na de Brexit. Een soepele doorstroom vereist medewerking van alle partijen in de logistieke keten. Het is daarom belangrijk dat alle partijen zich blijven voorbereiden.Digitale oplossing
Bedrijven die goederen via de Nederlandse havens vervoeren van en naar het Verenigd Koninkrijk krijgen na Brexit te maken met douaneformaliteiten. Via Portbase vindt de afhandeling van deze formaliteiten geautomatiseerd plaats zodat tijdrovende handmatige controles voorkomen kunnen worden. Deze digitale grens werkt echter alleen als alle bedrijven in de keten hun verantwoordelijkheid nemen en de benodigde data delen. Een cruciale handeling in dit proces is het digitaal voormelden van douanedocumenten bij de terminals via Portbase. Zonder voormelding van de douanedocumenten komen vrachtwagens de terminals niet op en worden ze weggestuurd. Dit geldt in ieder Brexit scenario: Deal én No Deal.
 
Eigen verantwoordelijkheid
De afgelopen maanden hebben Portbase, de ferrymaatschappijen, belangenorganisaties FENEX, evofenedex en Transport en Logistiek Nederland, havenondernemersvereniging Deltalinqs, de short sea terminals, de havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam en de Nederlandse Douane in binnen- en buitenland gecommuniceerd dat bedrijven niet moeten wachten tot het laatste moment om in actie te komen ter voorbereiding op Brexit.
 
Zoals gezegd, is aansluiten op Portbase vereist in ieder Brexit scenario: Deal én No Deal. Daarom blijft Havenbedrijf Rotterdam bedrijven oproepen om zich te melden bij Portbase. Bedrijven die zich nog niet hebben aangemeld doen er goed aan dit vóór 1 juni 2019 alsnog te doen, om in het geval van een no-deal Brexit gebruik te kunnen maken van de digitale grens in de Nederlandse havens. Goed voorbereid naar de haven komen is immers een eigen verantwoordelijkheid van bedrijven die goederen importeren uit, of exporteren naar het VK.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Partners & preferred suppliers