Verbod plastic verpakkingen voor consumptie ter plaatse op kantoor, evenement en in horeca

22-4-2022

Uit de brief van staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) aan de Tweede Kamer blijkt dat vanaf 2024 wegwerpbekers en -bestek niet meer zijn toegestaan op kantoren, tijdens evenementen en festivals en in de horeca als je ter plaatse eet of drinkt. De maatregelen komen voort uit de Europese Single-Use Plastics-richtlijn, opgesteld om zwerfplastic tegen te gaan. In alle Europese lidstaten zijn sinds 3 juli 2021 door deze richtlijn maatregelen genomen. Denk aan het verbod op o.a. plastic rietjes, plastic bestek en plastic roerstaafjes. Wanneer het echt nodig is, kunnen bedrijven ervoor kiezen bepaalde plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken, mits ze 75%-90% hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. Dat kan door gescheiden inzameling met bijvoorbeeld een retoursysteem, zodat van de grondstoffen weer nieuwe bekers en bakjes gemaakt kunnen worden.
 
‘To go’ verpakkingen
Per juli 2023 geldt bovendien een verbod op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. Dat betekent dat voor consumptie onderweg en afhaal een bedrag betaald moet worden, bovenop de prijs voor de koffie of de maaltijd. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel ze per plastic wegwerpbeker of -bakje vragen. 100% papieren - en andere plasticvrije wegwerpverpakkingen blijven wel toegestaan. In supermarkten gaan sommige plastic verpakkingen die vergelijkbaar zijn met ‘to go’ verpakkingen ook geld kosten, zoals een voorverpakt broodje of een salade.
 
Producenten betalen voor opruimen van plastic zwerfafval
Ook zal met de nieuwe regels vanaf 2023 de rekening voor het opruimen van het zwerfafval van plastic producten worden betaald door de producenten die deze producten op de markt brengen. Dat geldt specifiek voor drinkbekers, voedselverpakkingen, zakjes, wikkels, plastic tasjes, sigarettenfilters, ballonnen en vochtige doekjes. Dit geld wordt verdeeld over overheidsorganisaties die zwerfafval opruimen, zoals gemeenten en provincies.
 
Bij de Kamerbrief horen 3 bijlagen:

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers