Verenigingswerk in tijden van corona (2)

14-4-2020

Als vereniging hebben we ons de afgelopen weken keihard ingezet om de belangen van onze leden te behartigen. En met succes! In de afgelopen week is het aantal leden dat gebruik kan maken van de TOGS regeling aanzienlijk toegenomen dankzij de inzet van CLC-VECTA. Tegelijkertijd hebben we moeten concluderen dat een aantal belangrijke SBI codes, waaronder die voor standbouw, nog niet zijn toegevoegd. Vanaf dinsdagavond hebben we daarom alle contacten weer geactiveerd om die alsnog toegevoegd te krijgen. Maar dit was niet het enige succespunt t.a.v. de overheidsmaatregelen; in de brief van EZK aan de kamer lees je welke andere steunmaatregelen ook zijn verruimd of beter toegankelijk gemaakt.
 
Een ander succes hebben we behaald met onze oproep voor een tijdelijke verruiming van de werkkostenregeling. Op woensdag 8 april is de motie die onafhankelijk kamerlid Haga deed hierover unaniem aangenomen door de Tweede kamer. Voor het herstel van onze sector, een belangrijk winstpunt!
 
Een andere belangrijke stap naar de toekomst is de uitwerking van protocollen voor het gefaseerd opstarten van beurzen, congressen en evenementen in de nieuwe ‘1,5 meter economie’. Geen eenvoudige opgave, maar in de samenwerking met brancheverenigingen in het EventPlatform en met de ondersteuning van verschillende leden en ondernemersverenigingen, hebben we genoeg om hiermee aan de slag te kunnen in de komende weken.  
 
Nog een werkgroep die deze week van start ging. Deze werkgroep is aan de slag gegaan met een ondersteunende notitie voor sectorale steunmaatregelen en een langere verlenging van de bestaande steunmaatregelen voor onze sector. First out, last in maakt dat de impact op onze branche aanzienlijk langer zal duren dan voor andere sectoren. Daar is aandacht voor nodig in het pakket van steunmaatregelen van de overheid. In het verlengde hiervan is ook een start gemaakt met het in kaart brengen van de verschillende ketens in onze branche; wat voor soort diensten en bedrijven zijn allemaal betrokken. Met infographics moet beter geduid kunnen worden hoe de branche is samengesteld en voor wie dus steunmaatregelen beschikbaar moeten zijn.    
 
Ook op International niveau laten we ons geluid horen. Een videoconferentie afgelopen woensdag met de commissie Europees MKB-Beleid van VNO-NCW – MKB Nederland stond in het teken van urgente uitdagingen voor onze sector die in Europees aandacht behoeven en wat mogelijke EU gecoördineerde maatregelen zijn om onze sector te ondersteunen. Onze inzet: herziening van de Richtlijn pakketreizen voor incentiveorganisatoren en het verruimen van maatregelen die het opstarten moeten vergemakkelijken (grenzen open / inreisverboden / controle op goederenvervoer, etc.) en uiteraard financieringsmogelijkheden vanuit EU.
 
CLC-VECTA is een belangrijke partner in de (uitreiking van de) Nationale meeting Awards; de awards voor de beste meetinglocaties van Nederland. In de afgelopen maanden hebben we toegewerkt naar een feestelijke uitreiking. Het niet door kunnen gaan vanwege corona heeft ons niet weerhouden van het uitreiken van de Awards; met elke dag deze week een krachtige online uitreiking (voor de 5 categorieën) zijn alle winnende locaties beloond met hun welverdiende award.  
 
Maandagochtend ging dan eindelijk het loket open voor de langverwachte NOW regeling. Natuurlijk zijn er vragen, maar vooral heel veel goede berichten van leden die afgelopen donderdag al de eerste betaling op hun bankrekening mochten ontvangen.
 
Op woensdag konden we eindelijk wereldkundig maken dat CLC-VECTA het keurmerk Vergaderhamers heeft overgenomen. De overname is een aanzet tot het ontwikkelen van een kwaliteitslabel voor alle leden van CLC-VECTA. Ook voor de nu aangesloten organisaties bij Vergaderhamers is de overname goed nieuws; CLC-VECTA gaat een aantal belangrijke verenigingsfaciliteiten toevoegen aan het Vergaderhamers pakket.
 
Omdat positieve ondernemersverhalen en inspiratie in deze tijd ontzettend belangrijk zijn, zijn we gestart met het opnemen van podcasts. Vanaf deze week is elke week 1 van onze leden te horen met zijn of haar persoonlijke verhaal en tips en inspiratie voor collega-ondernemers. Wil jij ook een keer in de podcast van CLC-VECTA? Mail ons!
 
Kijk op onze coronapagina voor de eerdere (week)verslagen en terugblikken.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers