Verhoging btw tarief naar 21 procent: wat zijn de consequenties?

24-8-2012

Per 1 oktober 2012 verandert het standaard btw-tarief

Het standaard btw-tarief gaat per 1 oktober 2012 omhoog van 19 naar 21 procent. Dat betekent een flinke aanpassing voor veel ondernemers. De belangrijkste problemen en oplossingen op een rij.

Op 28 april 2012 werd in het bezuinigingsakkoord door de regering besloten het standaard btw-tarief per 1 oktover 2012 te verhogen van 19 naar 21 procent. De belangrijkste negatieve consequenties op een rij:

  • Retail in de problemen
    Veel winkeliers hebben hun bestelling voor het najaar al geplaatst en deze producten dus al in hun voorraad opgenomen. Gaat het btw-tarief in oktober omhoog, dan betekent dit dat hun voorraad twee procent minder waard wordt. Een prijsverhoging midden in het seizoen doorvoeren, is vaak richting de klant toe onmogelijk. Gevolg: veel winkeliers zullen dit verlies uit eigen zak moeten betalen.
  • Administratieve rompslomp
    De btw-verhoging vraagt om aanpassingen in het boekhoudsysteem. Heb je een webshop, dan moet je de automatische berekening van het btw-tarief ook (laten) aanpassen.
  • Betalingsproblemen
    Mogelijk heeft de omzetbelasting die je afdraagt, al het 21 procent-tarief, terwijl je klant nog een factuur heeft liggen met het 19 procent-tarief. Daardoor maak je verlies. Heb je als ondernemer geen volledig aftrekrecht, dan betekent de btw-verhoging een hogere kostenpost.

Oplossingen
Bovenstaande problemen zijn voor een groot deel te voorkomen of op te lossen. Hieronder de belangrijkste oplossingen:

  • Vooraf factureren
    Voor diensten/producten die je vanaf 1 oktober 2012 gaat verrichten/leveren, mag je vooraf al een btw-tarief van 21 procent in rekening brengen. Volgens het nieuwe wetsvoorstel is het moment van presteren / leveren bepalend. Dus als je een opdracht vooraf in rekening brengt, mag je voor verwachte diensten en/of producten die je per 1 oktober verwacht te leveren alvast 21 procent aan btw factureren.
  • Splits de afrekenperiode
    Voor geleverde diensten die beginnen voor 1 oktober 2012 en erop of erna eindigen mag je de afrekenperiode splitsen. Dus voor alles verricht voor 1 oktober 2012 factureer je 19 procent en voor alles dat je per 1 oktober verricht, factureer je 21 procent.
  • Achteraf factureren
    Voor alle diensten/producten die je al in rekening hebt gebracht voor 1 oktober (denk aan een vooraf verstuurde jaarrekening), maar na 1 oktober hebt geleverd, mag je ook achteraf 2% extra btw factureren. Je kunt dit als extra kostenpost opnemen in je volgende jaarfactuur voor 2013.

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers