Verplichte dodehoeksticker Frankrijk

05-1-2021

Per 1 januari 2021 is het in Frankrijk verplicht om op vrachtauto’s en voertuigen voor personenvervoer, met een maximaal toegelaten massa (MTM) van meer dan 3,5 ton een ‘dodehoeksticker’ aan te brengen op de zijkanten en de achterkant van het voertuig.

De sticker is ter bescherming van kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers en geldt voor voertuigen die in stedelijke gebieden rijden. Het is onduidelijk of daar bijvoorbeeld ook industrieterreinen binnen stadsgrenzen onder vallen. De daadwerkelijke wetgeving hierover publiceert de Franse overheid rond 5 januari. Vervoerders die vanaf 1 januari geen dodehoekwaarschuwing hebben, riskeren een boete van minimaal 135 euro.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is van mening dat de maatregel onduidelijk en onwerkbaar is en onwettig lijkt. In samenwerking met de IRU, de internationale wegvervoersorganisatie, hebben zij de Europese Commissie opgeroepen de maatregel tot nader order uit te stellen en verweer aangetekend. Hier is nog geen reactie op gekomen.

Een (niet officiële) vertaling van het Franse decreet (decreetnummer 2020-1396 van 17 november 2020) en de aan deze sticker gestelde eisen is op de website van de Franse republiek gepubliceerd.

Stickers zijn te verkrijgen bij onder andere:
Aftri (Vervoersorganisatie Frankrijk)
Magneetsticker.nl

Meer informatie vind je op de volgende Franse websites:

www.interieur.gouv.fr/Actualites/Communiques/Mise-en-place-du-dispositif-de-signalisation-des-angles-morts-des-vehicules-lourds

www.securite-routiere.gouv.fr/reglementation-liee-la-route/reglementation-de-la-visibilite


 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers