Verplichte vertrouwenspersoon stap dichterbij

02-6-2023

De Tweede Kamer heeft op 23 mei 2023 het initiatiefwetsvoorstel van Kamerlid Maatoug aangenomen dat werkgevers verplicht om een vertrouwenspersoon aan te wijzen. Daarmee is het verplicht aanstellen van een vertrouwenspersoon een stap dichterbij. Dat kan een interne vertrouwenspersoon zijn, maar ook een externe. Ook is een combinatie van beide mogelijk. Voor kleine bedrijven zou een externe vertrouwenspersoon op brancheniveau kunnen worden georganiseerd. Op aandringen van de Tweede Kamer is wel expliciet in het wetsvoorstel opgenomen dat de verplichte vertrouwenspersoon voorlopig niet geldt voor werkgevers met minder dan 10 werknemers.
 
In het wetsvoorstel is verder opgenomen dat de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging moet instemmen met de keuze van de vertrouwenspersoon en zijn positionering. Het wetsvoorstel wil ook de positie van een vertrouwenspersoon versterken. Om dit te bereiken wordt in de Arbeidsomstandighedenwet een aantal basistaken en eisen voor de vertrouwenspersoon opgenomen. Ook regelt het wetsvoorstel dat de vertrouwenspersoon op dezelfde manier als OR-leden en preventiemedewerker tegen benadeling en ontslag wordt beschermt. In de wet wordt ook opgenomen dat de vertrouwenspersoon moet beschikken over voldoende deskundigheid en ervaring om zijn functie te kunnen vervullen. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) zal toezien of een werkgever een vertrouwenspersoon heeft aangewezen. De NLA kan het instellen van de vertrouwenspersoon niet inhoudelijk toetsen. Als de NLA constateert dat een bedrijf geen vertrouwenspersoon heeft volgt een waarschuwing en daarna een boete.
 
Invoeringstermijn
Om werkgevers tijd te geven om beleid op te stellen en een geschikte vertrouwenspersoon te vinden zal het wetsvoorstel niet direct ingaan als het parlement het wetsvoorstel aan heeft genomen. Afhankelijk van het aantal werknemers geldt voor werkgevers een invoeringstermijn van vier maanden (bij meer dan 250 werknemers), 8 maanden (50-250 werknemers), 12 maanden (10-5- werknemers). De ruimere invoeringstermijn moet kleinere bedrijven voldoende ruimte geven om het goed te regelen.
 
Sectorale vertrouwenspersoon voor de Tentoonstellingsbranche
Voor de Tentoonstellingsbranche hebben sociale partners enkele jaren geleden al gekozen voor de aanstelling van een (externe) sectorale vertrouwenspersoon. Meer informatie hierover vind je hier.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers