Vragen en antwoorden over belastingmaatregelen op een rij

25-3-2020

Eerder hebben we al een nieuwsbericht gepubliceerd over de belastingmaatregelen die het kabinet neemt om zo ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Hierbij de antwoorden op de belangrijkste vragen op een rij.
 

Welke belastingmaatregelen neemt de overheid voor ondernemers?  

Het is mogelijk om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen voor belastingschulden. Nadat het verzoek is ontvangen stopt de Belastingdienst per direct de invorderingsmaatregelen. Om administratieve lasten zo beperkt mogelijk te houden, krijg je automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Ook de Belastingdienst zal de komende tijd een verzuimboete voor het niet (tijdig) betalen achterwege laten of terugdraaien.
 

Ik verwacht minder winst te maken door het coronavirus, kan ik mijn voorlopige aangifte nog wijzigen?  

Heb je een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting 2020 ontvangen en verwacht je een lagere winst? Dan kan je deze nu wijzigen zodat je direct minder belasting betaalt. Als je verwacht dit jaar helemaal geen winst meer te halen, krijg je de belasting die je voor dit jaar al betaald hebt daarna terug.
 

Hoe vraag ik uitstel van betaling aan en verlaag ik mijn voorlopige aanslag?    

Je kunt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting/btw en loonbelasting bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Via deze link lees je ook hoe je je voorlopige aanslag kan wijzigen, zodat je direct minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaalt.
 

Moet ik als ondernemer toeristenbelasting blijven betalen?    

Veel gemeenten overwegen om het innen van toeristenbelasting stop te zetten om ondernemers in de verblijfssector tegemoet te komen. Het Rijk is in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over hoe deze maatregel door gemeenten kan worden ingevuld. Je kunt contact met je gemeente opnemen over de maatregelen worden getroffen.

Bron: Rijksoverheid
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Partners & preferred suppliers