Weer open met testbewijzen als toegangsbewijs

10-3-2021

We snakken ernaar weer (zakelijke) evenementen te kunnen organiseren en bezoeken. Een goede oplossing om dit snel weer te kunnen doen zou een negatieve coronatest als toegangsbewijs te gebruiken.

Een werkgroep van de Denktank Coronacrisis heeft een duidelijke lijst met voorwaarden gemaakt hoe je dit praktisch zou kunnen regelen. De belangrijkste voorwaarden zijn: toegankelijkheid van middelen en testlocaties, waarborging van de privacy en eenvoudige hanteerbaarheid.

De werkgroep is van mening dat de inzet van testbewijzen een tijdelijke maatregel moet zijn en eindigen zodra dit verantwoord kan. De inzet moet wel worden gezien in samenhang met andere veiligheids- en gedragsmaatregelen omdat iedere (deel)maatregelen het risico op besmetting vermindert. Er zou een richtlijn moeten worden ontwikkeld die laat zien hoe hoog het risico op besmetting is bij een activiteit en op basis daarvan wordt dan bepaald of een testbewijs nodig is. Het is dus een hulpmiddel om delen van de samenleving zo snel mogelijk weer open te stellen.

De testen en bewijzen moeten gratis zijn en blijven. Ook moeten ze zowel digitaal als op papier beschikbaar zijn en is duidelijke communicatie essentieel. Het advies ‘Veilig en versneld open met verantwoord testbeleid’ wordt op 8 maart aan het kabinet aangeboden.

Het volledige advies kun je hier lezen.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers