Workaholisme is slecht voor de gezondheid blijkt uit onderzoek

18-10-2012

Uit onderzoek uitgevoerd onder bijna 2.000 Japanse werknemers, blijkt dat workaholisme toekomstige gezondheidsproblemen en verminderd levensgeluk voorspelt. Ook bleek in tegenstelling tot workaholisme, dat bevlogenheid tot meer gezondheid, levensgeluk en betere prestaties leidt.

Het onderzoek is een samenwerking tussen de Universiteit van Tokyo en prof. dr. Wilmar Schaufeli, hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en Scientific Research Director bij 365. Over een periode van 7 maanden werd onder 1.967 Japanse werknemers uit verschillende sectoren voor het eerst het langere termijn effect van workaholisme en bevlogenheid gemeten.

Snel veranderende werkomstandigheden, ingegeven door onder andere de internationale concurrentie en het hoge tempo van innovatie, stimuleren werknemers om harder dan ooit te werken. Er bestaan twee types van hard werken: workaholisme en bevlogenheid. Het verschil zit in de motivatie om te werken. De workaholic werkt vanuit een obsessieve drang en de bevlogen werknemers vanuit een intrinsieke motivatie. Wilmar Schaufeli: “Dit onderzoek is ook relevant voor ons Nederlanders. Het advies aan werkgevers is om bij een hoge werkdruk goed te letten op de motivatie van werknemers, door ervoor te zorgen dat werknemers écht zin in hun werk hebben. Zo voorkom je uitval door gezondheidsproblemen.”

Bron: 365

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers