Risico Zwaar Tillen

Tillen is het recht omhoog brengen van een last. Regelmatig zwaar tillen leidt tot overbelasting van rugspieren en ussenwervelgewrichten. Daarom vraagt lichamelijke belasting als gevolg van tillen om een actieve aanpak. Voorwerpen zwaarder dan 25 kilo mogen niet met de hand worden getild omdat het lichaam, in het bijzonder de rug, dan te zwaar wordt belast.

De limiet van 25 kilo geldt bij een ideale tilsituatie waarbij je het voorwerp op heuphoogte dicht bij het lichaam optilt. Vaak til je een voorwerp hoger, lager of verder van het lichaam af. Het maximale tilgewicht is in die gevallen lager. Als je boven de 1 meter 75 een gewicht zwaarder dan vier kilo tilt, neemt het gezondheidsrisico toe. Bovendien is het tillen met gedraaide rug, boven de macht, ver reikend of bukkend extra belastend en dus ongewenst.

Bij tentoonstellingsbedrijven wordt zowel op locatie als in de werkplaats en in het magazijn veel gewerkt met zware lasten. Denk aan kolommen, trussen, wanden en vloersystemen zoals de 50/50 cm laminaat- en tapijttegels die op locatie worden gesjouwd. Of het houten plaatmateriaal dat getild wordt in de werkplaats. Na het afbreken van de beurs worden zware tafelbladen schoon gemaakt en opgeborgen in het magazijn.

Ook het aantal keren dat je moet tillen is van invloed op de lichamelijke belasting. Als je samen met een paar collega's van een verhuurbedrijf 12.000 stoelen van 4,5 kilo per stuk op een beurs moet uitzetten, kan dat evenzeer tot overbelasting leiden.

 

Beurzen

Congressen & Vergaderingen

Evenementen & Incentives

Entertainment

Kennispartners & preferred suppliers