Afwachten kan niet meer, het is nu tijd voor actie

03-4-2024

Donderdag 28 maart kwamen ruim 30 CLC-VECTA leden bij elkaar om het over duurzaamheid te hebben. Duurzaam ondernemen is geen hype, maar een essentieel onderdeel om winstgevend te blijven ondernemen in de toekomst. Maar hoe pak je het nu aan?

In het programma bijdragen van onder andere onze host Boozed, die toelichting gaf over hun B-Corp certificering. In dat traject zijn ze ook samen met partners op zoek gegaan naar manieren om duurzamer te ondernemen. Daar is het take back programma voor vinyl vloerbedekking van JMT Floorcoverings uit ontstaan, dat werd toegelicht door Kees Jansen. Daarna was het woord aan Climatepartner, een partij die berekening jouw CO2 voetprint inzichtelijk maakt. Maar wat waren nu de grootste take aways?
  • Duurzaamheid is meer dan carbon footprint. Het B-corp traject pakt het integraal aan en hierin is een grote rol weggelegd voor ‘social’, zowel intern naar je medewerkers als naar je (directe) omgeving. Meer informatie is hier te vinden.
  • Ripple effect. Nee, alleen jouw efforts zullen de planeet niet redden, maar als jij begint en dat uitdraagt, inspireer je hier anderen weer mee. Dit is één van de effecten die Boozed ervaart naar aanleiding van hun certificering.
  • Duurzaamheid vraagt, zeker in onze branche, om samenwerking. Als standbouwer kan je geen duurzame stand opleveren zonder sustainable tapijt. Dus ga met elkaar in gesprek en wees ambitieus met zijn allen!
  • 7 R’en. Als we het hebben over duurzaamheid, komen er vaak 3 R’en naar boven: Reduce, Re-use en Recycle. Maar dat kan (moet?) je breder trekken om duurzaamheid integraal te benaderen: Rethink, Refuse, Reduce, Re-use, Repair, Recycle en Recover. Meer hierover kan je vinden op About Circulair.
  • Perfecte oplossingen worden niet voor ons bedacht. We moeten zelf ergens gaan starten, die eerste stap zetten, oplossingen uittesten en verbeteren.
  • Wees niet bang om je klant ‘op te voeden’. Biedt de duurzamere initiatieven. Het prijsverschil valt tegenwoordig vaak enorm mee. Daarnaast is er ook veel winst te behalen met hergebruik van eigen materiaal van de klant. Re-use en misschien repair in plaats van nieuw maken!
  • Efficiënter ondernemen levert ook duurzame winst op. Hoe efficiënter en effectiever je bijvoorbeeld je transporten regelt, des te minder vervoerbewegingen, verbruikte brandstof en dus minder druk op het milieu!
  • Meten is meer dan weten. Waar is je ‘laaghangend fruit’ op het gebied van carbon reductie? Wat is de snelste klap met de meeste impact? Meten geeft het inzicht en dus praktische handvatten om te starten.
Maar voor ons was de mooiste take away van afgelopen donderdag het enthousiasme en de intrinsieke motivatie van velen van jullie om met dit thema aan de slag te gaan! Vanuit de liefde voor het vak en de wil & wens om nog heel lang evenementen te organiseren, worden er oplossingen bedacht en samenwerkingen gezocht om dit zo duurzaam mogelijk te doen.

CLC-VECTA brengt al deze initiatieven graag samen in onze kennisbank duurzaamheid. Informatie kan je mailen naar gerbrig@clcvecta.nl!
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers