Jaarplan Arbeidsinspectie: actieve controle op gevaarlijke stoffen

22-2-2024

In het jaarplan van de Arbeidsinspectie voor 2024, waarin uitgebreid wordt beschreven waar ze dit jaar aan gaan werken, komen enkele punten naar voren die van belang kunnen zijn voor de Tentoonstellingsbranche. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

De Arbeidsinspectie werkt in meerdere programma’s, waaronder een programma voor gevaarlijke stoffen, dus ook houtstof. In dit programma gaan er actieve interventies plaatsvinden bij diverse branches, waaronder de hout-, timmer- en meubelindustrie. Daarnaast worden alle meldingen en ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen een rol spelen door de AI zelf onderzocht.

Bij het programma Psychosociale arbeidsbelasting, arbeidsdiscriminatie en fysieke belasting geeft de AI aan inspecties uit te voeren bij sectoren die niet zelf aan de slag gaan met een plan van aanpak. Vanuit CLC-VECTA stellen we een complete ARBO catalogus beschikbaar om op de juiste manier met fysieke belasting om te gaan.

Tenslotte gaat de Inspectie handhaven op de verplichting van het hebben van een RI&E. Hierbij geven ze geen specifieke sectoren aan, enkel dat ze bij selecties van bedrijven in verschillende sectoren de RI&E, het plan van aanpak en het contract met arbodienstverlener gaan opvragen en beoordelen. Voor de Tentoonstellingsbranche is er een branche RI&E en kan je op onze website een voorbeeld BHV Noodplan downloaden en invullen voor je eigen bedrijf.

Heb je vragen over de instrumenten die we beschikbaar stellen? Laat het ons weten! En anders: veel veilige werkuren!
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers