Keurmerken

Wellicht wil je, nadat je stappen richting verduurzaming hebt gezet, de wereld ook laten weten dat je jouw duurzame steentje bijdraagt. Een keurmerk kan hier meerwaarde aan geven, maar is niet verplicht. Als je een keurmerk overweegt, doe goed onderzoek. Een keurmerk moet aansluiten bij de inspanningen die je doet en meerwaarde bieden voor jou en je klanten. Wij hebben de meest bekende keurmerken (in onze branche) voor je op een rijtje gezet.

Voor locaties:

  • Green Key
  • Green Globe
  • Duurzaam Gastvrij is een label dat je ook veel ziet, maar is echt gericht op de vrijetijdsector zoals wellnes en sportlocaties. Het wordt ondersteund door Green Key.
  • BREEAM is een keurmerk gericht op het gebouw zelf. Ook bestaande gebouwen kan je laten certificeren met het 'In Use' keurmerk.
  • EKO Keurmerk voor je restaurant.
  • Earth Check is een internationaal kenmerk speciaal gericht op locaties en bestemmingen.
Voor organisatoren:
  • Nederlands certificaat waarmee je brons, zilver of goud kunt scorenis de Barometer Duurzame Evenementen.
  • Een internationale standaard is ISO 20121IFES biedt een training aan om de certificering te halen voor leden. Meer weten? IFES heeft in februari 2024 een informatiecall over de de training gegeven, die je hier kunt terugkijken. In Nederland zijn er zeker twee organisaties die ISO 20121 certificeren: KIWA en BSI Group.

Voor volledig duurzaam ondernemen:
Een certificering voor duurzaam ondernemen in zijn geheel, dus niet alleen op het gebied van CO2, is B-Corp. MKB-Nederland legt uit wat het is, met handige links mocht je er mee aan de slag willen.

Daarnaast zijn er nog twee ISO normen die gericht zijn op duurzaam ondernemen: ISO 26000 voor Social Responsibility en ISO 20400 gericht op een duurzaam inkoopproces. 

De MVO Prestatieladder is een ander certificeringsproces dat het hele bedrijfsproces onder de loep neemt en vergroent.

P.s Kijk ook eens naar je inkoop. Vanuit SMK zijn er diverse ecolabels voor producten ontwikkeld, waaronder het EU Ecolabel. Misschien vind je een groener alternatief voor een product dat je veel gebruikt!

Beurzen

Congressen & Bijeenkomsten

Evenementen & Incentives

Entertainment

Kennispartners & preferred suppliers