Meten is weten

Wil je duurzamer gaan ondernemen, dan is CO2 reductie een concrete en meetbare stap. Maar dat begint bij meten. Voor het meten van de CO2 voetprint van jouw bedrijf zijn er meerdere mogelijkheden. Het GHG protocol is een standaard die wereldwijd gebruikt wordt om de emissie van CO2 te meten.

Binnen het GHG (Greenhouse Gas) Protocol worden de emissies in drie scopes ingedeeld.

  • Scope 1 is de eigen uitstoot van het pand en eventueel wagenpark (directe emissie).
  • Scope 2 is ingekochte uitstoot voor jouw bedrijf – je energierekening (indirecte emissie).
  • Scope 3 omvat alle andere uitstoot die ontstaat door het runnen van je bedrijf (up- en downstream emissie). Bij bijna alle bedrijven valt de meeste uitstoot in scope 3.

Ook het organiseren van evenementen valt in scope 3.

Meetinstrumenten voor een totale CO2 voetprint
1. De Sustainable Readiness Tool (BDO) bied je inzicht in hoeverre je onderneming klaar is om ‘groen’ te gaan en handige tips waar je mee aan de slag kan.

2. Een snelle basis berekening die je snel online kunt doen via Klimaatplein.

3. Een uitgebreidere vorm van berekenen biedt Milieubarometer (in abonnementsvorm).

4. Een totale berekening van de CO2 voetprint kan je laten doen via ClimatePartner. Zij bieden daarna de mogelijkheid tot een verdiepende stap, het berekenen van je Event Carbon Footprint.

Branche specifieke meetinstrumenten
1. Met het Hotel Carbon Measurement Initiative (HCMI) meet je de CO2 voetprint van de overnachtingen en meetings in jouw hotel/locatie.

2. Met ClimateCalc, gericht op de print- en verpakkingsindustrie, kan je de voetprint van printproducten in kaart brengen. Ook geeft deze methode gerichte adviezen op verbetering in het complete productieproces.

Uitgebreide meet- en rapportage-instrumenten
1. Met GSES heb je de mogelijkheid om naast je CO2 voetprint ook andere duurzaamheidsaspecten in kaart brengen in een handig dashboard. Dit initiatief verzamelt alle duurzaamheidscijfers die je hebt, helpt je berekenen wat je nog niet hebt en brengt dat overzichtelijk in kaart. Met een speciale venue & event module!

2. Ecovadis biedt een soortgelijk dashboard, maar zijn meer gefocust op benchmarking en vanuit daar het bieden van tools voor verbetering. 

Beurzen

Congressen & Bijeenkomsten

Evenementen & Incentives

Entertainment

Kennispartners & preferred suppliers