In negen gemeenten worden vanaf deze week (vanaf 1 juli 2025) boetes uitgedeeld aan bestuurders van een fossiele bestelauto als ze een zero-emissiezone (ZE-zone) binnenrijden terwijl ze daar niet mogen komen. De waarschuwingsperiode, ook wel gedoogperiode genoemd, is dan in deze steden voorbij. Het gaat om de G4-steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en Amersfoort, Gouda, Maastricht, Tilburg en Zwolle.
Om bestuurders van fossiele bestelwagens tijd te geven om aan de nieuwe maatregel te wennen, besloten gemeenten, brancheorganisaties en (de inmiddels afgetreden) staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat eerder dit jaar om een boetevrije periode van minstens zes maanden in te stellen. Deze boetevrije periode is dus nu voorbij. Ondernemend Nederland heropende daarom hun ‘Meldpunt Zero-Emissiezones’.
Veel ondernemers, waaronder diverse leden van CLC-VECTA, sloegen al eerder alarm bij ONL over het niet kunnen voldoen aan de voorwaarden die worden gesteld. “Zo ontbreekt een tweedehandsmarkt voor elektrische voertuigen of zijn de wel beschikbare elektrische bestelbussen-en vrachtauto’s die ondernemers niet geschikt”, zegt Ziengs. “De prijs voor een elektrisch busje of vrachtauto is ook fors hoger.” Daarnaast spelen zaken als netcongestie, de stijging van de energieprijzen, loonkostenexplosie, coronaschulden en de beschikbaarheid van laadpalen ondernemers parten. “Mede hierdoor hebben van de 29 gemeenten die van plan waren om per 1 januari van dit jaar een zero-emissiezone in te voeren slechts veertien dat gedaan.”
Geen volledig beeld van situatie
Op dit moment heeft ONL nog geen klachten binnengekregen over boetes. “Dat zou ook wel erg snel zijn, omdat dit gisteren pas is ingegaan”, stelt de ONL-voorman. Hij betreurt wel dat niet alle gemeenten cijfers prijsgeven over het aantal waarschuwingen dat de afgelopen maanden werd uitgedeeld. Dat is erg, volgens Ziengs, omdat dit een beeld schept over de huidige situatie en of ondernemers wel aan de strengere regelgeving kunnen voldoen. “ONL is niet tegen zero-emissiezones, maar doe dat pas als alle randvoorwaarden op orde zijn”, aldus Ziengs. Ondernemers die problemen ervaren met zero-emissiezones kunnen zich melden via het Meldpunt Zero-Emissies. Deze klachten worden overgebracht naar de Haagse politiek.