Risico Werken op Hoogte - Valgevaar

Bij de standbouw op de beurs wordt veel op hoogte gewerkt. Er is op elke hoogte valgevaar, maar als je aan het werk bent op 2,5 meter hoogte of meer zijn er altijd verplichte maatregelen nodig. En ook als je op hoogte aan het werk bent op een mobiele werkplaats, zoals een rolsteiger. Bij het werken boven uitstekende delen, of boven verkeer, is het risico van ernstige verwonding al aanwezig bij een werkhoogte minder dan 2,5 meter.

De gevolgen van een valpartij kunnen heel ernstig zijn. Je kunt ledematen, rug of nek breken, en daardoor verlamd raken of overlijden. De Monitor arbeidsongevallen (https://www.inspectieszw.nl/publicaties/rapporten/2020/05/14/monitor-arbeidsongevallen-en-klachten-arbeidsomstandigheden) en klachten arbeidsomstandigheden 2019 van ISZW geeft aan dat 14 % van de gemelde en onderzochte ongevallen, vallen als oorzaak heeft. Ook in de tentoonstellingsbranche zijn valongevallen met ladder of steiger te betreuren.

Met een ladder kun je heel goed op een dak of een werkvloer klimmen, maar als permanente werkplek is de ladder niet geschikt. Als je bij het schilderen van een daklijst toch op een ladder werkt, kun je je evenwicht verliezen en vallen. Een uitklaptrap kan onder je voeten omvallen als je op de bovenste trede staat. Een valpartij is het gevolg.

Bij het aanbrengen van plafonddelen aan een stand kun je werken vanaf een rolsteiger. Een schaar- of giekhoogwerker is ideaal bij het ophangen van trussen. Als hieraan een reling ontbreekt, of als de vloer van de steiger niet geheel is dicht gelegd, dan ontstaat er valgevaar.

In de bedrijvigheid van een beurs in opbouw kan een achteruitrijdende vrachtwagen of een heftruck de steiger of ladder aanrijden waarop je je bevindt waardoor deze kantelt.

Werken op hoogte levert ook gevaar op voor medewerkers of voorbijgangers op de grond. Zij kunnen getroffen worden door gereedschappen of materialen die van een steiger of hoogwerker af vallen.
 

Beurzen

Congressen & Bijeenkomsten

Evenementen & Incentives

Entertainment

Kennispartners & preferred suppliers