Logistiek

Een onderwerp waar iedereen beeld bij heeft: elektrische auto’s, minder vliegen, eens vaker het openbaar vervoer nemen. Vaak worden individueel al veel groene(re) keuzes gemaakt, door over te gaan op bio-brandstof of elektrisch, vliegreizen die noodzakelijk zijn te compenseren etc.

Samenwerking noodzakelijk

Maar rondom een evenement zijn er veel en vooral diverse logistieke stromen. Daadwerkelijk besparen hierop vraagt een andere mind-set van alle betrokkenen. ‘Last mile logistiek’ samen doen als standbouwers en leveranciers? Dat kan, maar dan is het niet meer jouw vrachtwagen en kan je hem niet even een half uurtje eerder wegsturen. Minder vliegen en meer verschepen? Ook dat kan, maar dat vergt veel vroegere deadlines, richting organisatie en standhouders. Even snel last minute iets wijzigen kan dan niet meer. In het NZCE document vind je tips wat je nu al kunt doen.

Er zijn ook stappen die je makkelijker zelfstandig kan maken:

  • Paperless process. Veel logistieke dienstverleners werken al vanaf tablets en niet meer met papier. Neem dit mee in je selectie van dienstverlener.

  • Verpakkingsmateriaal. Herbruikbare kratten en kisten komen steeds vaker voor. Het vergt initieel een investering, maar als je ze goed laat maken, gaan ze lang mee en kan je je efficiënter laden en heb je minder transportruimte nodig.

  • Gebruik van elektrische heftrucks.

  • City Hub biedt emissievrije stadslogistiek. Bij evenementen in de binnenstad, kunnen zij een groen alternatief zijn voor het laatste gedeelte van het transport.

Tenslotte: het verduurzamen van het logistieke proces rondom evenementen raakt meer dan alleen de evenementsector. Denk bijvoorbeeld aan de emissiezones die nu in veel steden al van toepassing zijn, maar ook de beschikbaarheid van laadpalen als je over wil gaan op elektrisch rijden. Samenwerking binnen de sector en met andere betrokkenen is cruciaal voor reductie op dit gebied.

 

 

 

 

Beurzen

Congressen & Bijeenkomsten

Evenementen & Incentives

Entertainment

Kennispartners & preferred suppliers