Gezondheid en inzetbaarheid

Stimuleer gezondheid en inzetbaarheid

Gezonde en fitte medewerkers zijn belangrijk in het werk, nu én in de toekomst. Steeds meer bedrijven besteden daarom aandacht aan de gezondheid van hun medewerkers. Roken, alcohol, ongezond eten, maar ook disbalans zijn belangrijke risico’s voor de gezondheid. Door te investeren in de gezondheid van je medewerkers werk je aan hun ‘duurzame inzetbaarheid’. Je stimuleert dat medewerkers tot en met hun pensioen gezond kunnen werken. Als bedrijf kun je hier veel voor doen. In ieder geval als leidinggevende het goede voorbeeld geven.
 
Zo pak je het aan

  • Ga in gesprek met medewerkers over hun gezondheid en inzetbaarheid. Vraag of ze plannen hebben om meer te bewegen, gezonder te eten, minder alcohol te drinken en/of te stoppen met roken en in hoeverre je hen daarbij kunt ondersteunen.
  • Op pad met de ploeg? Neem het initiatief voor gezonde maaltijden. Haal bijvoorbeeld een gezonde lunch (met salade en fruit) bij de supermarkt, vul de cateringkist met gezonde snacks en nuttig samen de maaltijd. Zorg altijd voor voldoende water.
  • Is er bij een medewerker meer aan de hand? Wijs hen dan op de mogelijkheden van bijvoorbeeld verslavingszorg of schuldhulpverlening. Ook kan de zorgverzekeraar van een medewerker hem of haar goed op weg helpen met een health check, advies bij slaapproblemen of een cursus stoppen met roken.
  • Ga na of je specifieke afspraken wilt maken voor je oudere of juist jongere medewerkers. Laat een oudere medewerker bijvoorbeeld extra dagen opnemen of meer privacy krijgen bij hotelovernachtingen. Speel in op de wensen van een jonge vader om zijn werk-privébalans op orde te houden.
  • Bij medewerkers die disbalans of stress ervaren kan het toewijzen van een coach of psychologische hulp een oplossing bieden om te helpen de batterij weer op te laden.
  • De bedrijfsarts kan meedenken bij de invulling van het Preventief medisch onderzoek (PMO).
 

Meer informatie

Werkzaamheden veranderen en we moeten allemaal langer doorwerken. Kunnen medewerkers hun werk tot hun pensioen volhouden? Of kunnen ze overstappen naar een andere baan als het fysiek niet meer gaat? Ben je voldoende voorbereid bij vergrijzing van je personeel? Bijvoorbeeld als het onregelmatig werken te zwaar wordt? Voldoet het levensfasebeleid nog dat je hanteert? Investeren in gezondheid en inzetbaarheid kan op vele manieren.

 
Meer weten?

 
Concrete tips als je stress ervaart:


Normen

  • Preventief medisch onderzoek (PMO) verplichting volgend uit de RIE (ArboNed)
  • verplichting volgend uit de RIE (ArboNed)

Beurzen

Congressen & Bijeenkomsten

Evenementen & Incentives

Entertainment

Kennispartners & preferred suppliers