Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïners met jaar verlengd

02-7-2024

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor werknemers met Oekraïense nationaliteit is door de Europese Unie verlengd met een jaar, tot 4 maart 2026. Dit betekent dat jij deze mensen zonder tewerkstellingsvergunning kan laten werken. Wel is er een meldingsplicht bij het UWV voor de werkgever.

De melding bij het UWV moet uiterlijk 2 dagen voor de start van de werkzaamheden gedaan worden. Check daarnaast goed of de werknemer de juiste papieren van het IND heeft, hier lees je daar meer over.

Derdelanders
In januari berichtten we dat derdelanders - mensen die afkomstig zijn uit de Oekraine maar daar geen permanente verblijfsvergunning hebben - niet meer mochten werken zonder tewerkstellingsvergunning. De Raad van State had hier in januari uitspraak over gedaan. Na deze uitspraak zijn er diverse bezwaren ingediend. Daarop besloot de Raad van State bij het Europese Hof voor Justitie om een definitieve uitspraak te vragen. Tot deze uitspraak er is, vallen derdelanders nog onder de oude regeling en mogen zij zonder tewerkstellingsvergunning in Nederland werken.

De Rijksoverheid heeft een speciale pagina met alle informatie over het werken met & door mensen uit Oekraine, zeker waard om te bookmarken als jij werknemers uit deze groep in dienst hebt of wil nemen!

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers