Beurzen Monitor 2019

terug naar zoekresultaten

Uitgebreide rapportage over vak- en publieksbeurzen in Nederland

Plaatsingsdatum: 23-5-2019
Auteur: Respons
Bron: Respons

Samenvatting

In de Beurzen Monitor staan de officiële branchecijfers van vak- en publieksbeurzen en een uitvoerige analyse van de Nederlandse beurzensector. De Respons Beurzen Monitor komt tot stand in samenwerking met, en onder auspiciën, van CLC-VECTA. De Beurzen Monitor is als digitale pdf-versie kosteloos te downloaden voor CLC-VECTA leden.
 
Onderstaand tref je het uitgegeven persbericht aan over de Beurzen Monitor 2019.

Kennisdocument


Totaal aantal beurzen herstelt, groei aantal publieksbeurzen
en daling aantal vakbeurzen houdt aan.

Een totaal van 560 beurzen heeft 6,2 miljoen bezoekers getrokken in 2018, verdeeld over 162 vakbeurzen en 398 publieksbeurzen. Het contrast van deze ‘beurzenwig’ werd de afgelopen jaren steeds groter. Op 15 april zijn de branchecijfers van 2018 gepresenteerd tijdens de CLC-VECTA Beurscijfers & Ketenoptimalisatie in Breepark door onderzoeksbureau Respons, die in samenwerking met branchevereniging CLC-VECTA jaarlijks de Beurzen Monitor uitbrengt.

Het aantal beurzen is sinds 2017 met 4,3% toegenomen, ondanks dat het totaal aantal bezoekers lichtelijk daalde met 1,2%. Gemiddeld werd er € 353 miljoen uitgegeven door de bezoekers, een bedrag wat met 2,3% steeg ten opzichte van 2017.
 
Opvallende groei
Het totaal aantal beurzen is sinds 2010 ongeveer gelijk gebleven, maar de verdeling naar publieks- en vakbeurzen is opvallend gewijzigd. Het aantal publieksbeurzen is de afgelopen 8 jaar met 30% gestegen, terwijl het aantal vakbeurzen met 32% is afgenomen.Ook het aantal exposanten, de verhuurde meters en de mediumbestedingen steeg bij de publieksbeurzen en daalde bij de vakbeurzen, hoewel procentueel minder. Dit contrast werd de afgelopen jaren steeds groter, wat ook terug te zien is in het aantal exposanten wat bij de publieksbeurzen zelfs toenam met bijna 18% ten opzichte van vorig jaar, en met mindere mate in de groei van de bezoekersaantallen (+2%) en het aantal verhuurde meters (+3%).
 
Easyfairs Nederland voert de cijfers aan
De 560 beurzen werden in 2018 georganiseerd door 282 verschillende organisatoren, waarvan 38 vakbeurzen en 16 publieksbeurzen werden georganiseerd door Easyfairs Nederland, die daarbij op nummer 1 en 2 in de respectievelijke top 5 van organisatoren eindigden. De Broodfabriek heeft in 2018 de meeste publieksbeurzen georganiseerd.

Easyfairs Nederland staat ook boven aan de top 5 van accommodaties voor vakbeurzen, die die verder wordt aangevuld door Jaarbeurs Utrecht, RAI Amsterdam, Expo Houten en Rotterdam Ahoy. De top 5 van accommodatie voor publieksbeurzen wordt aangevoerd door Expo Houten.

De factsheet Beurzen Monitor is hier te downloaden. De Beurzen Monitor is als digitale pdf-versie kosteloos te downloaden voor CLC-VECTA leden.

Beurzen

Congressen & Vergaderingen

Evenementen & Incentives

Entertainment

Partners & preferred suppliers

BIJEENKOMSTEN

bekijk volledige
bijeenkomstenkalender