Concertcijfers 2018

terug naar zoekresultaten

Cijfers over concerten vanaf 3.000 bezoekers

Plaatsingsdatum: 18-1-2019
Auteur: Respons
Bron: Respons, VNPF + VSCD

Samenvatting
Concertcijfers 2018 geeft inzicht in de branchecijfers over concerten vanaf 3.000 bezoekers. De cijfers, die dit jaar voor de tweede maal zijn opgesteld, zijn een initiatief van onderzoeksbureau Respons en de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) in nauw overleg met de Vereniging van Poppodia en -Festivals (VNPF).

Onderstaand tref je het uitgegeven persbericht aan over de Concertcijfers 2018.

Kennisdocument
MOJO Concerts, Ziggo Dome en Toppers in Concert zijn respectievelijk de grootste organisator, grootste accommodatie en grootste concertreeks van 2018 op het gebied van grote concerten. De 193 grote concerten vonden in totaal op 22 binnen- en buitenlocaties plaats, in 18 steden, 7 provincies. De concerten werden georganiseerd door 26 verschillende organisatoren.

Dit zijn enkele uitkomsten uit de nieuwe branchecijfers over concerten vanaf 3.000 bezoekers. De cijfers, die dit jaar voor de tweede maal zijn opgesteld, zijn een initiatief van onderzoeksbureau Respons en de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) in nauw overleg met de Vereniging van Poppodia en –Festivals (VNPF). De cijfers zijn afgelopen vrijdag 18 januari 2019 gepresenteerd op Eurosonic-Noorderslag in Groningen.

Economische impact grote concerten
In 2018 vonden er 193 grote concerten plaats, een kleine daling van ongeveer een half procent t.o.v. 2017. De concerten samen trokken 2,5 miljoen bezoeken en gemiddeld trekt een groot concert 12.500 bezoekers. De 2,5 miljoen bezoeken gaven in totaal € 126 miljoen uit aan tickets.

Amsterdam nog steeds concertstad van Nederland, toch meer spreiding in 2018
Verreweg de meeste concerten vinden plaats in de concertaccommodaties Ziggo Dome en Afas Live. In Amsterdam vonden in 119 grote concerten plaats, de stad heeft daarmee een marktaandeel van 61%. De stadionconcerten in de Johan Cruijff ArenA trokken de meeste bezoeken (354.000), gevolgd door het Arnhemse GelreDome en het Philips Stadion in Eindhoven (met dank aan Guus Meeuwis). De bezoekaantallen van de concerten van o.a. Justin Timberlake en Iron Maiden, zorgden ervoor dat GelreDome het Philips Stadion in 2018 voorbij is gestreefd.MOJO is marktleider
Met 109 grote concerten (>=3000 bezoekers) in 2018 is MOJO Concerts met afstand de grootste concertorganisator in Nederland. De grote concerten van MOJO trokken 1,3 miljoen bezoeken. In de nieuwe concertcijfers zijn Greenhouse Talent en André Rieu Productions de runners up met allebei 13 grote concerten. In totaal werden de 193 grote concerten door 26 verschillende instanties georganiseerd.

Aansluiting op andere cijfers evenementen- en festivalsector
De concertcijfers sluiten aan op de festivalcijfers van Respons en op de cijfers over concerten tot 3.000 bezoekers van de brancheorganisaties VNPF en de VSCD.

Factsheet Concerten 2018

Beurzen

Congressen & Vergaderingen

Evenementen & Incentives

Entertainment

Partners & preferred suppliers