Aanmelden tijdelijk werk in Italië met ‘SPID’

03-11-2020

Als je tijdelijk werkzaamheden uitvoert over de grens (binnen de EU), ben je als werkgever verplicht daarvan melding te doen. Elk EU-land kent daarvoor een eigen procedure en systeem. Het aanmelden voor Italië was een flinke uitdaging omdat je via een Italiaanstalige website je eerst moest registeren alvorens een melding te kunnen doen. Daar komt per 15 november a.s. verandering in door de introductie van SPID.
 
SPID is het Public Digital Identity System waarmee je, via een enkele identificatie (gebruikersnaam en wachtwoord), toegang hebt tot de digitale diensten van (o.a.) het Ministerie van Arbeid en Sociaal Beleid. Het is vergelijkbaar met het systeem van eHerkenning zoals wij dat in Nederland kennen. Met de invoering van SPID zijn oude Cliclavoro-inloggegevens niet langer geldig. Zorg dus dat je op tijd aan de slag gaat met het aanvragen van je SPID als je in de toekomst verwacht werkzaamheden uit te gaan voeren in Italië.    
 
De website voor het aanvragen van een SPID is gelukkig ook in het Engels en Duits beschikbaar en bevat ook een FAQ gedeelte. De handleiding / het stappenplan voor het aanvragen is helaas op dit moment alleen in het Italiaans beschikbaar.
 
Heb je vragen over de meldingsprocedure of SPID? Neem dan contact op met Dineke Philipse (dineke@clcvecta.nl of +31 (0)346 – 352 444.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers