Aanscherping maatregelen Duitsland vanaf 23 augustus

24-8-2021

Vanaf 23 augustus geldt in heel Duitsland de '3G-Regel' (geimpft, genesen, getestet). Het is dan verplicht om een negatieve test, een vaccinatie- of herstelbewijs bij je te hebben voor toegang tot:
  • het binnengedeelte van restaurants of een verblijf in een hotel of pension;
  • indoor evenementen, festivals en sportactiviteiten;
  • ziekenhuizen en bejaarden- en verzorgingstehuizen;
  • en bijvoorbeeld de kapper of een schoonheidssalon.
De regel houdt in dat je een antigeentest (maximaal 24 uur oud) of een PCR-test (maximaal 48 uur oud) moet kunnen laten zien, als je niet volledig gevaccineerd bent of genezen bent van een Covid-19-besmetting.
 
Uitzonderingen gelden voor bijvoorbeeld scholieren die op regelmatige basis worden getest en voor regio's waar de besmettingscijfers laag genoeg zijn; deelstaten krijgen de mogelijkheid om de '3G-Regel' op te schorten als het aantal nieuwe infecties in een regio stabiel onder de 35 per 100.000 inwoners ligt, of wanneer ander indicatoren (zoals ziekenhuisopnames) laag genoeg zijn en een stijging van de infectiecijfers niet in de lijn der verwachtingen ligt.
 
Daarnaast geldt op veel plekken een mondkapjesplicht en is het houden van afstand verplicht, ook voor gevaccineerden en mensen die hersteld zijn van een infectie.
 
De Duitse overheid biedt vanaf 11 oktober geen gratis sneltests meer aan. Wie niet gevaccineerd is en een restaurant wil bezoeken, moet vanaf dan zelf betalen voor een toegangstest. Voor mensen die nog niet de mogelijkheid hebben gehad zich te laten vaccineren, of voor wie geen vaccinatie-advies geldt - zoals zwangere vrouwen en jongeren onder de 18 - blijven tests wel gratis.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers