Aanvraag belastinguitstel: let op het risico van fiscale bestuurdersaansprakelijkheid

27-3-2020

Ondernemingen met financiële problemen door de coronacrisis, kunnen uitstel van betaling van aanslagen loonbelasting, omzetbelasting, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting vragen. VNO-NCW meldt dat het hierbij belangrijk is dat je op het risico van fiscale bestuurdersaansprakelijkheid let. Volgens de bestaande invorderingsregels kunnen bestuurders van een onderneming namelijk persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor niet betaalde loon- en omzetbelasting. Een tijdige melding van betalingsonmacht bij de Belastingdienst kan het risico van aansprakelijkstelling beperken. Als dat niet gebeurt dan gaat de wet ervan uit dat het niet betalen van de belastingschuld aan de bestuurders te wijten is, aldus VNO-NCW.
Bestuurders kunnen hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld als de onderneming belastingen niet kan betalen. Wel moet het dan aannemelijk zijn dat dit het gevolg is van verwijtbaar kennelijk onbehoorlijk bestuur. Een bestuurder kan ook aansprakelijk worden gesteld als hij niet op tijd bij de Belastingdienst heeft gemeld dat belastingen niet kunnen worden betaald. Deze melding moet binnen twee weken nadat de belasting betaald had moeten worden, worden gemaakt. Omzetbelasting wordt vaak per kwartaal aangegeven. Dit zou betekenen dat de meldingstermijn dan later eindigt (medio mei), maar advies is om een gezamenlijke melding met de loonbelasting te doen.

Het is belangrijk een melding tijdig te doen, aangezien de bewijslast dan als gevolg bij de Belastingdienst komt te liggen. De Belastingdienst moet aannemelijk maken dat het niet betalen het gevolg is van kennelijk onbehoorlijk bestuur. Het in de wet vastgelegde vermoeden dat de oorzaak van het niet betalen bij de bestuurders ligt, geldt dan dus niet meer.  

De verwachting van VNO-NCW is dat, evenals bij het vragen van uitstel van betaling voor drie maanden, een eenvoudige melding dat de coronacrisis de oorzaak is van het niet betalen van de belastingschuld voldoende is. Berichtgeving hierover door de Belastingdienst wordt op zeer korte termijn verwacht.
 
Onder fiscale bestuurdersaansprakelijkheid vallen in de praktijk vooral bestuurders van nv's en bv's. Maar daarnaast gaat het ook om coöperatieve verenigingen, onderlinge verzekeringsmaatschappijen en verenigingen die op onderlinge grondslag als verzekering- of kredietinstelling optreden. Ook geldt de bestuurdersaansprakelijkheid voor bestuurders van stichtingen die onder de vennootschapsbelasting vallen.  

In de situatie waarin de bestuurder van een (dochter)onderneming een andere (moeder)onderneming is, kunnen de bestuurders van laatstgenoemde onderneming aansprakelijk worden gesteld. Ook bestuurders van buitenlandse rechtspersonen kunnen te maken krijgen met de bestuurdersaansprakelijkheid als de onderneming volledig rechtsbevoegd is en in Nederland onder de vennootschapsbelasting valt, aldus VNO-NCW.
 
Bron: VNO-NCW
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers