Belasting fors omhoog voor ondernemers

18-6-2013

Korting op loon directeur-grootaandeelhouders van 30 naar 10 procent
De inkomstenbelasting moet omlaag, aftrekposten moeten worden beperkt en directeur-grootaandeelhouders van een BV of NV moeten fors meer belasting gaan betalen. Dat is de kern van het advies van de commissie-Van Dijkhuizen om het belastingstelsel te versimpelen en werkgelegenheid te creëren

Directeur-grootaandeelhouders (dga's) van een BV of NV moeten zichzelf een gebruikelijk loon uitkeren. Daar mogen zij nu 30 procent op korten voor de inkomstenbelasting, dat wordt 10 procent als het aan de commissie ligt. De commissie biedt dinsdag het eindrapport aan staatssecretaris Frans Weekers aan.
Volgens de commissie wordt het belastingvoordeel voor dga's in lijn gebracht met de belastingtarieven van gewone werknemers. "De dga’s worden niet gedupeerd, ze hadden tien jaar lang een voordeel waar je wel vraagtekens bij kunt zetten", zegt commissieleider Kees van Dijkhuizen tegen Het Financieele Dagblad.

Activerend
In het rapport van de commissie zijn adviezen opgenomen om het belastingstelsel eenvoudiger en 'activerender' te maken, mensen moeten worden aangemoedigd om meer te werken. Weekers wordt aangeraden terug te gaan van vier naar twee belastingschijven, van 37 en 49 procent, met de grens op 62.500 euro. 93 procent van de Nederlanders zou onder de eerste schijf komen te vallen. Daarentegen wil de commissie veel toeslagen afschaffen.
Huur- en zorgtoeslag en kindgebonden budget moeten worden samengevoegd en aan minder mensen worden uitgekeerd. Daarnaast wordt het bedrag meer afhankelijk van het inkomen. Daarmee wordt voorkomen dat mensen minder geld hebben als ze meer gaan werken, omdat toeslagen ineens helemaal wegvallen. De belasting op vermogen moet volgens het advies omlaag van 4 naar 2,5 procent, om het in lijn te brengen met de lage rentestand.

Zorg dat jij zo min mogelijk belasting betaalt. Hier zie je een overzicht van alle aftrekposten voor ondernemers.


Bron: MKB Servicedesk.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers