Belastingplan 2018: de fiscale wijzigingen op een rij

21-9-2017

In deze speciale Prinsjesdagupdate zoomt BDO, partner van CLC-VECTA, in op drie belangrijke onderwerpen uit het Belastingplan 2018.

Belastingplan voor mkb & familiebedrijven
Wat verandert er?

Op Prinsjesdag 2017 heeft de demissionaire regering zich beperkt tot een aantal noodzakelijke wijzigingen. Voor mkb’ers en familiebedrijven verandert een aantal zaken rond het herstellen van foutieve belastingaangiftes (de inkeerregeling). Daarnaast wordt de wet aangepast waardoor het huwelijksvermogensrecht niet meer op een in de ogen van het kabinet ongewenste wijze kan worden gebruikt om schenk- en erfbelasting te besparen.

Wat zijn de gevolgen?
Dat er weinig nieuwe maatregelen bekend zijn geworden, betekent niet dat je voor 1 januari 2018 niets hoeft te doen. Zo kan het lonen om winst van je BV door te schuiven naar 2018 en moet je extra goed opletten als je trouwplannen hebt. De inkeerregeling verdwijnt: de komende maanden is de laatste kans om niet tegen een forse boete aan te lopen.

Bekijk hier de video

Belastingplan voor publieke sector
Wat verandert er?

Heb je als bestuurder in de publieke sector de troonrede gemist? Niet getreurd, in de hele Miljoenennota worden amper twee zinnen gewijd aan je branche.

Wat zijn de gevolgen?
De demissionaire regering heeft een ideale kans gemist om de uitdagingen waar de publieke sector voor staat, aan te pakken. Maar laat je niet in slaap sussen, want het betekent niet dat er vanaf 1 januari 2018 niets verandert. Zo blijven onder andere de onzekere vennootschapsbelastingpositie van zorginstellingen en fiscale risico’s en beperkingen tussen samenwerkingsverbanden bestaan.

Bekijk hier de video

Belastingplan voor corporate clients
Wat verandert er?

Prinsjesdag 2017 had voor grote organisaties op het eerste oog weinig nieuws te bevatten. Toch had staatssecretaris Wiebes een verrassing in petto. Hij scherpt maatregelen aan om misbruik van renteaftrek aan te pakken en corrigeert daarmee een uitspraak van de Hoge Raad eerder dit jaar. Daarnaast wordt de dividendbelasting voor coöperaties, BV’s en NV’s rechtgetrokken.

Wat zijn de gevolgen?
De bewijslast om voor renteaftrek in aanmerking te komen, wordt zwaarder. Verder zijn ook coöperaties nu belastingplichtig bij het uitkeren van dividenden. Dat zorgt er ook voor dat de internationale belastingpositie van Nederland verandert. Dit alles heeft verstrekkende gevolgen voor grote ondernemingen en multinationals.

Bekijk hier de video

Meer lezen over de fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2018? Download de publicatie of kijk op www.bdo.nl/belastingplan.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers