Coronavirus: CLC-VECTA doet dringend verzoek aan Den Haag en financiële sector

06-3-2020

Momenteel wordt iedereen binnen de branche geraakt door het coronavirus. Dat dit zich niet alleen beperkt tot de schade van de actuele bekende en komende afgelastingen en verplaatsingen van beurzen en evenementen, maar ook zeker haar weerslag gaat krijgen op nieuwe edities en de toekomst, staat vast. Riemer Rijpkema, directeur CLC-VECTA doet daarom een dringend verzoek aan Den Haag, beleidsmakers en de financiële sector om tot oplossingen te komen. Niet alleen voor nu, zoals de nu al veel aangevraagde werktijdverkorting, maar ook voor de langere termijn. Deze oproep deed hij gisteren tijdens een informatiebijeenkomst bij MKB Nederland / VNO-NCW over het coronavirus waar diverse ministeries, beleidsmakers, financiële sector en andere branches aanwezig waren.
 
’We moeten niet vergeten om verder te kijken dan alleen wat er zich nu afspeelt om ons heen. Op het moment dat een beurs verplaatst wordt, is het niet zeker dat op een later moment hetzelfde aantal exposanten en bezoekers naar deze verplaatste beurs gaan. De kans dat je als ondernemer dezelfde opdrachtsommen tegemoet kunt zien, is klein. Laat staan als de beurs helemaal gecanceld wordt. Daarom is het van belang dat we ook vooruitkijken’, aldus Riemer.
 
In een interview met BNR Radio staat Riemer stil bij de impact op de branche, de vraag of evenementen wel of niet door zouden moeten gaan en benadrukt Riemer nogmaals de noodzaak tot snelheid in het ondersteunen van ondernemers in de branche: ‘Ik doe een nadrukkelijk beroep aan Den Haag en de financiële sector om dit probleem zo pragmatisch mogelijk aan te vliegen en met elkaar ook te kijken naar de lange termijn. Dit omdat in mijn ogen de effecten die later zichtbaar gaan worden, naar mijn mening erg groot zullen zijn. Als er niet snel wat gebeurt, voorzie ik op korte termijn een aantal faillissementen als ook overnames, of dat men participaties moet toestaan om te zorgen dat men voldoende middelen heeft om een zware periode als deze te kunnen overbruggen.’  

Ook de Volkskrant heeft een stuk gepubliceerd waarin Riemer uitlegt dat de huidige situatie dreigend is voor de branche. ‘Het is hoogseizoen in onze sector. Maar talloze beurzen en congressen worden nu geannuleerd of verschoven naar een latere datum. Hier kun je je als onderneming niet op voorbereiden.’
 

De Volkskrant meldt dat de branchevereniging vraagt het kabinet om meer ondersteuning dan alleen de mogelijkheid tot werktijdverkorting. ‘Zorg voor een overbruggingskrediet of een fonds om bedrijven op een andere manier tegemoet te komen. En doe het snel, want de nood is hoog en acuut. Ik hoor net van een bedrijf dat door de afgelasting van het Mobile World Congress in Barcelona een opdracht misloopt van 1,2 miljoen euro’, aldus Riemer in het interview.

Bron:
BNR Nieuwsradio
De Volkskrant

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers