Algemene criteria voor thuiswerken

04-3-2021

Sinds het begin van de coronacrisis werken veel mensen al thuis. Maar het kabinet vindt dat dit nog meer moet gebeuren en dat mensen zoveel mogelijk thuis moeten werken. Het uitgangspunt voor de criteria voor thuiswerken is ‘werk thuis, tenzij het niet anders kan’. Maar in veel sectoren kunnen mensen niet of slechts gedeeltelijk thuiswerken, soms is werken op locatie gewoon nodig. Bijvoorbeeld voor werknemers die nodig zijn om de voortgang van een noodzakelijk bedrijfsproces op locatie te waarborgen, of voor werknemers die toegang moeten hebben tot vertrouwelijke informatie die enkel op de bedrijfslocatie is in te zien.

Daarnaast zijn er ook situaties waarin mensen (deels) thuis of op locatie kunnen werken, vanwege dringende persoonlijke omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan werknemers die door het thuiswerken dusdanige mentale klachten ervaren, dat het voor hun mentale gezondheid noodzakelijk is dat ze hun werk (deels) op locatie doen. Of denk aan werknemers voor wie de omstandigheden thuis niet geschikt zijn om vanuit huis te werken, en niet toereikend te maken zijn.

De overheid heeft nu een handreiking gepubliceerd (algemene criteria) die individuele werkgevers en werknemers helpt bij het maken van afwegingen of een werknemer thuis of op locatie kan werken en kan onduidelijkheden over wel of niet thuiswerken wegnemen. De algemene criteria voor thuiswerken zijn bedoeld om onduidelijkheden over het al dan niet thuis kunnen werken weg te nemen. De werkgever moet samen met de OR of PVT de concrete uitwerking hiervan nader invullen. Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers al bestaande afspraken over naar het werk komen aan de hand van deze criteria opnieuw tegen het licht houden.

De algemene criteria voor thuiswerken zijn te vinden op de website van Arboportaal, hoewerktnederland.nl en slimwerkgeven.nl.

Bron: AWVN
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers