Diplomavervalsing? Check online diplomaregister

21-6-2013

Potentiële werkgevers kunnen voortaan eenvoudig en snel controleren of een diploma daadwerkelijk is behaald. Diplomavervalsing is aan de orde van de dag: getuigschriften zijn tegenwoordig zelfs te koop op Marktplaats. Met het online gaan van het diplomaregister is er een betrouwbare bron om de behaalde diploma’s bij door OCW bekostigde Nederlandse opleidingen te verifiëren.

Het diplomaregister is een online register en bevat de gegevens van diploma’s zoals deze door de onderwijsinstellingen zijn aangeleverd aan DUO. Een ieder kan met zijn of haar DigiD inloggen op Mijn DUO om de eigen beschikbare diplomagegevens te bekijken. De werkgever kan dus niet in de gegevens van anderen kijken. De sollicitant of een medewerker kan vervolgens een digitaal uittreksel downloaden van zijn of haar beschikbare diplomagegevens. Dit uittreksel is een PDF-document met een digitaal certificaat: een echtheidskenmerk dat garandeert dat het document van DUO afkomstig is. De werkgever kan dit document vervolgens opvragen bij de sollicitant of zijn medewerker. Daarbij is het aan te raden om zelf nog te controleren of het certificaat geldig is, of er geen zaken handmatig zijn aangepast in de PDF.

Momenteel staan alleen de diploma’s van bekostigd onderwijs in het diplomaregister, vanaf een bepaalde datum (wo en hbo al vanaf 1996, mbo pas 2007). Plannen om in de toekomst ook diploma’s van niet-bekostigd (maar wel door de overheid erkend) onderwijs in het diplomaregister op te nemen, worden nog besproken met OCW.


 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers