Eigenrisicodrager voor Ziektewet en WGA, ja of nee?

01-2-2018

Als werkgever ben je tot 12 jaar lang verantwoordelijk voor vaste en (sinds 1 januari van dit jaar) tijdelijke werknemers die ziek uit dienst gaan. Je moet zorgdragen voor hun uitkering en actie ondernemen om hen weer aan het werk te helpen. De eerste 2 jaar zit de zieke werknemer in de Ziektewet. Kan hij na 104 weken nog niet aan de slag, maar is er wél kans dat hij in de toekomst weer (gedeeltelijk) kan werken, dan heeft je (ex-)werknemer nog max. 10 jaar recht op een WGA-uitkering.

Als werkgever kun je je publiek verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid van werknemers via UWV. De samenstelling van je premie is afhankelijk van de grootte van je bedrijf. Krijg je te maken met een langdurig zieke, dan regelt UWV de uitkering, de re-integratie en de administratieve afhandeling. Je trekt in feite je handen af van je werknemer; je kunt geen invloed uitoefenen op zijn re-integratie, óók niet na de eerste 2 jaar. Sinds een paar jaar kun je er ook voor kiezen om de regie in eigen hand te houden en eigenrisicodrager (ERD) te worden voor WGA en/of Ziektewet. Je neemt dan de rol van UWV voor een groot deel over.

Wil je informatie over eigenrisicodragerschap, neem dan contact op met Perry Perdok via perry.perdok@arboned.nl of +31 (0)6 - 55 19 35 41, of kijk op www.arboned.nl/ERD.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers