EK kijken tijdens evenement? Denk aan auteursrechtelijke regels

18-3-2012

Openbaarmaking van tv beelden is in Nederland aan auteursrechtelijke regels gebonden. Met de naderende sportzomer voor de boeg vinden wij als CLC-VECTA het belangrijk je te informeren over het feit dat het tonen van beelden van tv beelden zoals het EK Voetbal aan wettelijke regels is gebonden.

Tijdens het aanstaande EK voetbal worden door heel het land veel evenementen georganiseerd waarbij wedstrijdbeelden worden vertoond op grote schermen op pleinen, in stadions en in zalen. Echter, het vertonen van tv-beelden is niet zonder meer toegestaan, er zijn auteursrechtelijke spelregels aan verbonden.

Houdt rekening met de wet bij het vertonen van beelden van het EK voetbal
Zoals bleek tijdens het WK in 2010 kijken veel mensen graag samen naar wedstrijden van het Nederlands Elftal in een grootschalige ambiance, waarbij soms duizenden tot tienduizenden fans aanwezig zijn. De initiatiefnemers van deze EK evenementen zijn bijvoorbeeld gemeenten, horecaverenigingen en bedrijven, die leden van CLC-VECTA inschakelen voor het faciliteren van deze evenementen. Er zijn ook leden die zelf speciale EK evenementen organiseren of tijdens een evenement van een andere aard (bijvoorbeeld een muziekfestival) tv-schermen plaatsen zodat bezoekers toch een belangrijke wedstrijd kunnen volgen.

Het (publiekelijk) vertonen van beelden van de commerciële en publieke omroep (waaronder dit jaar dus het EK voetbal) is volgens de auteurswet een openbaarmaking waarvoor toestemming van de rechthebbende is vereist. In Nederland wordt deze toestemming geregeld via Videma. Zij verstrekken u of uw klant de verplichte licentie, factureren de verschuldigde vergoeding en verzorgen de afdracht van royalty’s.

Hoe kan de licentie worden aangevraagd?
Een licentie voor het vertonen van EK wedstrijden is eenvoudig en snel te regelen. Via de speciale pagina www.videma.nl/ekinfois het mogelijk voor één of meerdere wedstrijden de licentie aan te vragen. Via onderstaande links vindt u meer informatie omtrent de licentie en de bijbehorende vergoedingen. Voor het bepalen van de vergoeding is het van belang om te kijken naar het aantal te verwachten kijkers. Bijvoorbeeld: is er sprake van een evenement voor 10.000 bezoekers, maar biedt de zaal waarin de beelden vertoond worden ruimte voor slechts 1.000 mensen, dan geldt de vergoeding die van toepassing is bij 1.000 kijkers. Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met Videma: telefoon 0183-583000 of e-mail info@videma.nl.

De licentie dient voorafgaand aan het evenement bij Videma geregeld te zijn, anders bent u of is uw klant niet gerechtigd om wedstrijdbeelden te vertonen. Het advies van Videma is dus om hier in de praktijk rekening mee te houden en de licentie tijdig zelf te regelen of uw opdrachtgever hierop attent te maken.

Belangrijke links
Tariefblad evenementenlicentie:
http://www.videma.nl/files_content/Tariefblad%20Evenementen_2012.pdf

Speciale aanvraagpagina evenementenlicentie:      
www.videma.nl/ekinfo

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers