Europese Commissie lanceert nieuwe regels voor herkapitalisatie van bedrijven

12-5-2020

Op vrijdag 8 mei 2020 heeft de Europese Commissie nieuwe regels voor de herkapitalisatie van bedrijven gepubliceerd. Hiermee wordt het toepassingsgebied van de tijdelijke staatssteunregels (die de Commissie opstelde om bedrijven door de coronacrisis te helpen) uitgebreid. Dit houdt in dat lidstaten nu ook kapitaal en achtergestelde leningen aan bedrijven mogen toekennen. Met de nieuwe regels hoopt de Commissie bedrijven overeind te kunnen houden zonder buitensporige concurrentieverstoringen op de interne markt te veroorzaken.
 
Herstel pre-corona kapitaalposities
Er zijn verschillende voorwaarden aan herkapitalisatie gesteld: allereerst moeten bedrijven die de steun ontvangen levensvatbaar zijn. Dit houdt in dat een bedrijf voor het uitbreken van de coronacrisis (eind 2019) nog geen grote financiële problemen moet hebben gehad. Het doel van het nieuwe instrument van de Commissie is om de pre-corona kapitaalposities van bedrijven te herstellen. Bedrijven die steun ontvangen, krijgen niet meer kapitaal dan dat wat nodig is om de situatie van voor de crisis te bereiken.
 
Geen bonussen en dividenden
Bovendien mogen bedrijven die gebruik maken van het instrument geen bonussen uitkeren en/of dividenden herverdelen. Hiermee wil de Europese Commissie voorkomen dat er bedrijven zijn die langer gebruik gaan maken van de regeling dan noodzakelijk is.
  
Equity fonds
Volgens de Commissie bestaat er een risico dat bedrijven in lidstaten met grotere financiële reserves meer steun zullen ontvangen dan bedrijven in landen die kleinere reserves hebben.  Om eventuele verstoringen in het gelijk speelveld tegen te gaan, overweegt de Europese Commissie een zogeheten equity fonds in het leven te roepen. Hiermee worden lidstaten die krap bij kas zitten ondersteunt bij het verlenen van steun aan bedrijven.

Bron: VNO-NCW

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers