Extra MVO-regels overbodig voor Nederlandse bedrijven

16-5-2013

Aanvullende regels over maatschappelijke verslaggeving zijn voor het Nederlands bedrijfsleven overbodig. MKB-Nederland en VNO-NCW vrezen dat de huidige voorstellen van de Europese Commissie, om MVO verder te ontwikkelen, zelfs averechts kunnen uitpakken. Extra Europese regelgeving leidt tot 'afvinkgedrag' van wettelijk voorgeschreven overzichten. En daarmee kan verdere ontwikkeling van maatschappelijk verantwoord ondernemen worden gesmoord, aldus de ondernemersorganisaties. Bovendien werkt het Nederlandse systeem goed, ook internationaal gezien.

Jaarverslag
De Europese Commissie wil ondernemingen met meer dan 500 werknemers verplichten om informatie in het jaarverslag op te nemen over hun beleid ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Het gaat hierbij om informatie over het mensenrechtenbeleid, anti-corruptiebeleid en beleid over milieu- en sociale aangelegenheden. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat er zeer kritisch gekeken moet worden naar zulke voorstellen, omdat die leiden tot extra regeldruk.

Goede positie
Nederlandse ondernemingen nemen nu eigen verantwoordelijkheid en zijn goed op weg met maatschappelijk ondernemen en transparantie daarover. Dat blijkt onder meer uit de topposities die Nederlandse ondernemingen innemen in diverse internationale ranglijsten, zoals de Dow Jones Sustainability Index (DJSI).

Manoeuvreerruimte
Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW moeten ondernemingen echter via een 'pas toe of leg uit'-regel manoeuvreerruimte behouden. Zij hebben die ruimte nodig om hun eigen beleid te kunnen bepalen. Om informatie te kunnen verschaffen die is toegesneden op hun specifieke omstandigheden. Ook moeten bedrijven gebruik kunnen blijven maken van nationale of internationale raamwerken voor transparantie. Zo vinden MKB-Nederland en VNO-NCW ook dat ongewenste lastenverzwaringen, bijvoorbeeld door het verplicht maken van de verificatie van maatschappelijke verslagen, moet worden voorkomen.
 

Bron: MKB Nederland
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers