Half miljard voor innovatief mkb

20-6-2011

Minister Verhagen maakte afgelopen vrijdag de komst van het MKB-Fonds, als onderdeel van het nieuwe bedrijvenbeleid, van € 500 miljoen waarmee het kabinet gaat investeren in snelgroeiende innovatieve mkb-bedrijven.

Het nieuwe innovatiefonds, formeel Innovatiefonds MKB+, was al aangekondigd in het regeerakkoord, maar krijgt een grotere omvang dan verwacht. Voor de periode 2011-2015 gaat het kabinet € 500 miljoen investeren in innovaties in het midden- en kleinbedrijf. Het fonds is een aanvulling op de negen topsectoren waarop minister Verhagen de steun voor innovatie en groei wil concentreren.

Het MKB-Innovatiefonds is revolverend. Dat wil zeggen dat als innovaties succesvol zijn, een deel van de opbrengst moet terugvloeien. Daardoor kunnen meer initiatieven worden gefinancierd. Het kabinet gaat daarbij uit van een vliegwieleffect: betrokkenheid van het innovatiefonds moet andere financiers van het bedrijf over de streep trekken om ook mee te doen. Het kabinet gaat op twee manier geld verstrekken: met innovatiekredieten rechtstreeks aan bedrijven en met kapitaal aan investeringsfondsen die in dit soort bedrijven investeren.

Het vrijdag aangekondigde fonds is een echt mkb-fonds, aldus MKB-Nederland, en het resultaat van een succesvolle mkb-lobby. De ondernemersorganisatie constateert al veel langer dat startende, innovatieve en snelgroeiende mkb-bedrijven slechts zeer beperkt toegang hebben tot financiering. Banken beschouwen dit soort ondernemingen als risicovol, waardoor financieringsaanvragen vaak niet worden gehonoreerd. Terwijl Nederland juist dit soort bedrijven nodig heeft voor de economische groei. Met het nieuwe fonds krijgen mkb-ondernemers betere toegang tot durfkapitaal en worden zij beter in staat gesteld om te kunnen investeren in nieuwe (duurzame) producten, diensten en processen.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Partners & preferred suppliers