Heb jij al kerstpakketten besteld? Dit zijn de fiscale regels en de laatste trends!

25-11-2013

Geef jij je personeel dit jaar een kerstpakket? Er zijn een aantal fiscale regels waar je rekening mee moet houden. Ook heeft MKB-Nederland de laatste trends voor het eindejaarscadeautje voor je op een rij gezet.

Ongeveer 4,5 miljoen werknemers krijgen dit jaar een kerstpakket, verwacht het voorlichtingsbureau kerstpakketten. De waarde is gemiddeld 42 euro. Het cadeau wordt gewaardeerd: 92 procent van de werknemers én werkgevers vindt het een traditie die in stand moet worden gehouden.

Belasting
Een kerstpakket valt onder loon in natura. Je mag geen contant geld aan je werknemers geven, wel een cadeaubon. Dit jaar en volgend jaar mag je kiezen of je het pakket onder het eindheffingsloon of onder de werkkostenregeling laat vallen.

  • Eindheffingsloon: je mag elk jaar maximaal 70 euro per werknemer uittrekken voor extraatjes zoals het kerstpakket of een verjaardagscadeau. Hierover betaal je een heffing van 20 procent. Als je in één jaar cadeaus geeft met een waarde tussen 70 en 136 euro betaal je 45 procent, als het meer kost wordt de heffing 75 procent.
  • Werkkostenregeling: deze regeling wordt op 1 januari 2015 verplicht voor iedereen maar je mag hem nu al toepassen. Volgens deze regeling mag je maximaal 1,5 procent van de loonsom gebruiken voor extraatjes als een kerstpakket, fietsplan, bedrijfsfitness of personeelsuitje. Je betaalt daar geen belasting over. Kom je boven de 1,5 procent uit, dan betaal je een heffing van 80 procent.

De werknemer hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over zijn geschenken, tenzij de waarde van alle extraatjes in een kalenderjaar boven de 272 euro uitkomt.

Meer informatie over de Werkkostenregeling vind je hier.

Heel veel eten
Wat moet je geven? "Pakketten met veel inhoud en dan vooral veel voedsel doen het erg goed dit jaar", zegt Bart Poierrié van kerstpakketten.nl. "Een pakket van 45 euro met 45 producten, bijvoorbeeld. Werkgevers willen echt waar voor hun geld. Luxe producten doen het iets minder goed."

Die trend ziet ook Luke Coolen van KerstpakkettenTip. "De traditionele pakketten met veel etenswaren erin zijn onverminderd populair. Sushi en tapas doen het heel goed bij ons. Ook pakketten met reisartikelen zoals trolleys en reistassen worden veel besteld."

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers