Huur je tijdelijke arbeidskrachten in?

29-8-2012

Als je tijdelijk personeel inhuurt van een andere werkgever, ben je inlener. Je betaalt immers de andere werkgever en je laat zijn personeel tijdelijk voor je werken. Als inlener ben je vanaf 1 juli 2012 verplicht om na te gaan of het bedrijf waarmee je samenwerkt voldoet aan de registratieplicht. Als je samenwerkt met een bedrijf dat niet geregistreerd is, dan riskeer je een forse boete.

Wat is registratieplicht?
De registratieplicht richt zich op uitzendbureaus, maar geldt ook voor andere bedrijven die bedrijfsmatig of niet-bedrijfsmatig arbeidskrachten uitlenen. Denk aan banenpoolers, uitleenbureaus, payrolling-bedrijven, detacheerders, etc. Volgens de wet stellen deze bedrijven arbeidskrachten ter beschikking. Doel van de registratieplicht is om malafide uitzendbureaus aan te pakken en uitbuiting van werknemers tegen te gaan. De registratieplicht is een aanvulling op de SNA-certificering van de uitzendbranche. Door de registratieplicht wordt duidelijk welke ondernemingen arbeid ter beschikking stellen.

Vanaf 1 juli 2012 moet elk bedrijf dat op een of andere manier tegen vergoeding arbeidskrachten ter beschikking stelt, bij de Kamer van Koophandel als zodanig geregistreerd staan in het Handelsregister.

Verantwoordelijkheden inlener
Als inlener heb je ook een verantwoordelijkheid bij de registratieplicht. Je mag alleen arbeidskrachten inhuren bij bedrijven die voldoen aan de registratieplicht. Controleer dus altijd of het bedrijf waarmee je zaken doet geregistreerd is.

Zijn er uitzonderingen?

  • Er is een aantal uitzonderingen waarbij de registratieplicht niet van toepassing is.
  • Als er sprake is van aanneming van werk;
  • Als er sprake is van collegiale uitlening waarbij de uitlener zijn arbeidskrachten uitleent aan jou zonder het doel daar winst op te maken;
  • Als er sprake is van intra-concernuitlening, waarbij je arbeidskrachten inleent van een dochter- of moederbedrijf van het concern waar je zelf ook onderdeel van bent.

Forse boetes
Een uitlener die niet geregistreerd staat riskeert een boete. Die boete geldt óók voor jou als uitlener als je van een niet-geregistreerde onderneming inleent. De boete bedraagt bij de eerste overtreding € 12.000,- per werknemer. Bij herhaling wordt dit € 24.000,- en bij een derde overtreding € 36.000,- per werknemer.

Controle
De Inspectie SZW controleert de registratieverplichting van uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeid ter beschikking stellen en kan boetes opleggen. Zij controleert daarnaast of inleners met geregistreerde bedrijven zakendoen.

Check op www.kvk.nl/waadi of het bedrijf waarmee je zaken doet geregistreerd is.

Bron: Weet hoe het zit.nl

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers