Innovatiefonds MKB+ voor vernieuwende ondernemers

12-1-2012

Vernieuwende ondernemers in het mkb, maar ook ondernemingen die groter zijn, kunnen sinds 1 januari een beroep doen op het Innovatiefonds MKB+. Deze vernieuwers die door banken vaak als risicovol worden gezien en daardoor hun kredietaanvraag vaker afgewezen zien worden, kunnen door het fonds sneller hun financiering rond krijgen.

Het Innovatiefonds MKB+ stelt tot en met 2015 in totaal 500 miljoen euro beschikbaar aan innovatieve ondernemers. Sinds 1 januari staat het fonds open voor investeerders in de creatieve industrie, zoals architectuur, mode, design en nieuwe media. Het Innovatiefonds MKB+ kan als een van de investeerders tot maximaal 50 procent meefinancieren. De andere private investeerders ontvangen bij goed presterende fondsen 80 procent van de rendementen uit deze fondsen.

Ondernemers kunnen al met projecten vanaf 150.000 euro bij het fonds aankloppen. De innovatiekredieten worden rechtstreeks verstrekt aan ondernemingen en aan investeringsfondsen. Een derde van de kosten die met ontwikkeling van vernieuwende producten en diensten gepaard gaat, kan worden gefinancierd. Als het project tijdens de ontwikkelingsfase mislukt, wordt het krediet omgezet in een subsidie.

Het innovatiefonds is revolverend: inkomsten uit succesvolle investeringen stromen terug in het fonds en niet, zoals voorheen, in de algemene middelen. Hierdoor kan het fonds vier tot vijf ondernemingen van krediet voorzien in plaats van één.

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers