Landelijk Consortium Hulpmiddelen opgestart & coördinatie particuliere initiatieven

25-3-2020

Het ministerie van VWS heeft met een team van professionals uit ziekenhuizen, academische centra, leveranciers en producenten het ‘Landelijk Consortium Hulpmiddelen’ initiatief opgericht. Medische hulpmiddelen waaraan een tekort dreigt, worden zonder winstoogmerk ingekocht.

Hulpmiddelen
Door de ontwikkelingen rondom het coronavirus is er een grote behoefte aan medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen voor de verzorging van (mogelijke) coronapatiënten. Hierbij gaat het om de volgende producten:
  • FFP1, FFP2 en FFP3 maskers
  • Protectiejassen
  • Spatbrillen
  • Schorten
  • Chirurgische Maskers
  • Onderzoekshandschoenen
  • Diagnostische testen (inclusief PCR-materiaal, swabs en media)
Kwaliteitseisen
Alle bedrijven die hulpmiddelen willen aanbieden worden gevraagd om aanbiedingen uit het binnen- en buitenland te melden bij het Consortium via middelencorona@nfu.nl. Het Consortium beoordeelt vervolgens de betrouwbaarheid van de helpende partij en de kwaliteit van de aangeboden hulpmiddelen. Het is belangrijk voor de veiligheid van het zorgpersoneel dat de hulpmiddelen die worden gebruikt door hulpverleners en zorgprofessionals aan de eisen van de RIVM-richtlijnen voldoen. Het Consortium neemt de aanbieding verder in behandeling als hieraan wordt voldaan. Meer informatie kun je hier vinden.

Particuliere initiatieven
Er kunnen verschillende particuliere initiatieven ontstaan om kleine voorraden die mensen zelf nog hebben, te delen. Deze initiatiefnemers worden aangeraden deze zoveel mogelijk aan te bieden bij het Rode Kruis. Dit hoeven niet allemaal mondmaskers van het type FFP1, FFP2 en FFP3 te zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook chirurgische mondmaskers zijn. Je kunt hiervoor een mail sturen naar beschermingsmiddelen@rodekruis.nl. Zij nemen dan contact met je op over waar je je producten naar toe kan sturen.

Bron: Rijksoverheid

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Partners & preferred suppliers