Maximaliseren aanbetaling voor pakketreisaanbieders

02-6-2023

De Nederlandse reiswereld kon de coronapandemie alleen overleven doordat de overheid honderden miljoenen aan steun verleende. Dat was aanleiding voor het ministerie van Economische Zaken om, op verzoek van de Kamer, onderzoek te doen naar de financiering van de (pakket)reissector. Om precies te zijn om te bezien of de sector minder kwetsbaar kan worden gemaakt. Hoewel de uitkomsten van het onderzoek laten zien dat er geen noodzaak is om extra (financiële) maatregelen te treffen voor de reisbranche ter voorbereiding op crises, zoals de coronapandemie, bereiden Den Haag en Brussel wijzigingen voor in het systeem van aanbetalen. Om precies te zijn, het maximaliseren van de aanbetaling op 20% voor alle pakketreisaanbieders. Het onderzoek laat bovendien zien dat een vermindering of afschaffing van de aanbetaling zal leiden tot minder aanbieders, hogere kosten voor aanbieders en uiteindelijk zelfs meer risico voor reizigers.
 
Vanzelfsprekend zou een dergelijke wijziging grote gevolgen hebben voor de incentivebranche, zeker als de verplichting niet geldt voor toeleveranciers zoals luchtvaartmaatschappijen en accommodaties. Samen met o.a. de VVKR, ANVR en met de ondersteuning van VNO-NCW en MKB-Nederland zijn we intensief aan de slag om via het kabinet Reynders en meerdere Europarlementariërs invloed uit te oefenen op de plannen. Uiteraard houden we jullie op de hoogte.
 
Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Dineke Philipse, verenigingsmanager bij CLC-VECTA, via dineke@clcvecta.nl.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers