MKB-Nederland en TNT Express publiceren business guide Polen

13-4-2013

Polen is volop in ontwikkeling. Het is de snelst groeiende economie van Europa. Het land is aantrekkelijk voor de export met een consumentenmarkt van 38 miljoen mensen en een middenklasse die steeds meer heeft te besteden. MKB-Nederland lanceert vandaag in samenwerking met haar kennispartner TNT Express de business guide Polen. Na het lezen van deze praktische gids zijn mkb-ondernemers helemaal op de hoogte van het potentieel van het enige land in de Europese Unie dat sinds het uitbreken van de recessie in 2009 niet in een economische dip is geraakt.

In nog geen honderd pagina's wordt de mkb-ondernemer verteld over de economie, zakencultuur en kansen voor de toekomst. Er is nog veel werk te verrichten. Om Polen aansluiting te laten vinden bij de EU is er de komende jaren meer dan 100 miljard euro beschikbaar aan Europese subsidies. Geld dat wordt besteed aan het aanpakken van milieuproblemen, duurzame energie, weg- en waterbouw en hervorming van de agrarische sector. Op deze terreinen is veel behoefte aan innovatieve oplossingen.

Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking schrijft in haar voorwoord in de business guide: “Deze gids helpt u de mogelijkheden in Polen voor uw bedrijf te verkennen. Dat moedig ik alleen maar aan, vooral voor ondernemers in water, landbouw, energie en logistiek/transport. De ambassade in Warschau kan u hierbij ondersteunen, maar helpt u ook als u vragen hebt over aanbestedingen en administratieve lasten.”

Leendert-Jan Visser, directeur MKB-Nederland: “Uit de praktijk blijkt dat Polen graag zaken doen met Nederlanders, omdat we te boek staan als betrouwbaar. Ook de geografische ligging van Polen, centraal in Europa, maakt een verdere stap naar het oosten een stuk eenvoudiger.”

Willem Prinsen, Managing Director TNT Express Benelux: “TNT Express wil met de business guides ondernemers ondersteunen bij het internationaal vermarkten van hun product. Uit onderzoek dat we deze week bekend hebben gemaakt, blijkt dat ondernemers belemmerd worden in hun exportplannen door een gebrek aan kennis. MKB-Nederland en TNT Express willen graag deze belemmering opheffen door het aanbieden van relevante kennis.”

Jos Goossens, Goossens Flevoplant: “Doe het eerst goed en dan pas groot! Probeer eerst de Poolse cultuur te begrijpen, want je krijgt er elke dag mee te maken. Pas je aan, maar blijf Nederlands denken. Wees als een kameleon; het uiterlijk aangepast aan zijn omgeving maar nog steeds hetzelfde beestje.”

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers