Ondanks Sociaal Plan toch hogere vergoeding voor werknemer

29-11-2011

Bij een reorganisatie komt het regelmatig voor dat met vakbonden (of met de ondernemingsraad) een Sociaal Plan wordt overeengekomen. Dat het Sociaal Plan niet altijd leidend is, is blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter Den Haag.

Het betreft een werknemer van KPN, wiens functie als planner komt te vervallen. De functie van planner is ingeschaald in schaal 8. De functie van senior planner, die één schaal hoger ligt, wordt verbreed en verzwaard.

De Centrale Ondernemingsraad (COR) heeft in haar advies ten aanzien van de reorganisatie aangegeven, dat medewerkers in schaal 8 die boventallig worden de mogelijkheid moeten krijgen een opleiding te volgen om te kunnen voldoen aan de vereisten van de nieuwe functie van senior planner in schaal 9. Daarbij merkt de COR op dat pas na een half jaar kan worden vastgesteld of de medewerkers zich ook daadwerkelijk de competenties hebben eigen gemaakt. Indien dit niet gelukt blijkt te zijn, dan kan pas boventalligheid volgen.

KPN heeft zich op het standpunt gesteld dat er geen uitwisselbare functies zijn. Tevens heeft KPN gesteld dat geen passende functie voor werknemer beschikbaar is. KPN verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden onder toekenning van een vergoeding conform het Sociaal Plan.

De werknemer verzet zich tegen de verzochte ontbinding. Hij stelt dat de functie van planner in schaal 8 uitwisselbaar is met de functie van senior planner in schaal 9. Ook voert hij aan dat hij ten onrechte niet de kans heeft gehad een opleiding te volgen, zoals bedoeld in het advies van de COR. Indien de kantonrechter de arbeidsovereenkomst toch ontbindt, dan verzoekt de werknemer een vergoeding toe te kennen op basis van de kantonrechtersformule met een correctiefactor van 1,5.

De kantonrechter oordeelt dat KPN voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de functies van planner en senior planner niet onderling uitwisselbaar zijn en dat werknemer op de juiste wijze boventallig is verklaard. De kantonrechter is daarentegen wel van mening dat werknemer een kans is onthouden zich te bewijzen in de nieuwe functie van senior planner in functiegroep 9, omdat KPN de door de COR voorgedragen opleidingsweg niet wilde bewandelen. Dat kan en mag KPN aangerekend worden. Bovendien had van KPN als goed werkgever verwacht mogen worden dat zij een actieve(re) rol zou hebben vervuld bij het vinden van een passende functie voor werknemer.

De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst. Voor de vergoeding wordt aansluiting gezocht bij de vergoeding uit het Sociaal Plan, maar daar bovenop dient KPN nog eens € 10.000 bruto extra te betalen, omdat zij niet als goed werkgever heeft gehandeld. De totale vergoeding wordt door de kantonrechter naar boven afgerond naar een totaal bedrag van € 106.000.

Bron: Dijkstra Voermans Advocatuur & Notariaat

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers