Ontspanning vraagt discipline

30-6-2013

In deze tijd waarin veel organisaties moeten reorganiseren, is behoud van productiviteit en het voorkomen van onnodige uitval door ziekte van groot belang. Voor het veiligstellen van de continuïteit van een organisatie, maar ook voor het realiseren van groei. Meer doen met minder mensen is voor veel organisaties nu al noodzaak. Om te zorgen dat de batterij voldoende is opgeladen, moet je naast inspanning dan ook zorgen voor een gezonde dosis ontspanning. Wat is de beste manier om te ontspannen?

Discipline
Ontspanning vraagt discipline. Het klinkt tegenstrijdig, maar ontspanning is een bewuste investering in jezelf en komt niet vanzelf. Door alle drukte vergeten we nog weleens te ontspannen. Spanningen stapelen zich meer en meer op, en kunnen op de lange termijn klachten veroorzaken. De cijfers liegen er niet om, want het aantal burn-out klachten is de afgelopen jaren flink gestegen. Tegen al het ‘moeten’ is ‘ont-moeten’ een belangrijk onderwerp. Het voorkomt stress en zorgt voor het op pijl houden van je energie.

Vakantie en ontspanning
Sinds 2012 moeten werknemers hun wettelijke vakantiedagen binnen zes maanden na het opbouwjaar opnemen. Deze wetswijziging is ingevoerd om werknemers te stimuleren regelmatig vakantiedagen op te nemen. Dit is nodig, omdat het uitstellen van vakantie nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van uw werknemers. Een regelmatige opname van de vakantiedagen bevordert namelijk de ‘herstelfunctie’.

Slaap en ontspanning
Bijna een derde van je leven breng je slapend door. Slaap zorgt ervoor dat lichaam en geest tot rust komen, zodat je met ‘een gevulde tank’ aan een nieuwe dag kunt beginnen. Wanneer iemand structureel te weinig of slecht slaapt, kan dat leiden tot concentratieproblemen en verminderd functioneren, en zelfs tot ongelukken of verzuim. Met een slaaptraining leren we werknemers hun slaapduur te verhogen en de kwaliteit van slapen te verbeteren.

Ontspannen kun je leren
Voelt uw werknemer zich gespannen en weet hij niet goed wat hij hieraan kan doen? Een Ontspanningscoach van 365/ArboNed kan hem hierbij ondersteunen. Samen met uw werknemer kijken we naar de persoonlijke stijl van ontspanning en hoe uw werknemer dit kan toepassen in zijn dagelijkse routine.

Bron: 365

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers